Olieprijs glijdt weg, angst voor vraag blijft
14 Apr 2020, 15:40
foto
De vraag naar brandstof is ingestort tijdens de blokkades door het coronavirus, maar de wereld blijft doorgaan met het pompen van ruwe olie. Er is bijna geen ruimte meer om de voorraden op te slaan.


Een dag nadat de olieprijzen opveerden, stegen ze vandaag, dinsdag, minder snel. Investeerders zijn kennelijk niet ervan overtuigd dat de markten een recordaanbod door de coronaviruspandemie snel in evenwicht zou kunnen worden brengen. Een voorspelde duik in de Amerikaanse schalie-output bood echter wel enige steun.

Brent LCOc1-futures daalden met 8 dollarcent (0,3%) naar US$ 31,66 per vat na een stijging van 0,8% op maandag. US West Texas Intermediate (WTI) ruwe CLc1 daalde met 36 dollarcent (1,6%) naar US$ 22,05, na een daling van 1,5% in de vorige sessie.

De Organisatie van de Olie-exporterende Landen (OPEC), samen met Rusland en andere producerende landen - een groep die bekend staat als OPEC + - kwamen tijdens Pasen overeen om de productie in mei en juni met 9,7 miljoen vaten per dag (bpd) te verminderen, wat neerkomt op ongeveer 10% van wereldwijde levering vóór de uitbraak van het coronavirus. Extra productieverlagingen door de Verenigde Staten, 's werelds grootste producent en andere landen buiten de OPEC + -groep, zullen de geschatte totale vermindering op ongeveer 19,5 miljoen bpd brengen.

"De vrijwillige bezuinigingen op de OPEC + zijn een welkome ondersteuning van de olieprijzen, maar ze compenseren het verlies van de vraag met betrekking tot COVID-19 niet volledig, en ze moeten nog steeds volledig worden geïmplementeerd", vertelde BNP Paribas-analist Harry Tchilinguirian aan het Reuters Global Oil Forum. De bezuinigingen bieden op zijn best een bodem onder de prijzen op korte termijn, voegde Tchilinguirian eraan toe.

De olieprijzen blijven dit jaar meer dan 50% lager. Het hoofd van de oliemarkten van Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen, zei dat de implementatie van de internationale deal een logistieke uitdaging zou zijn die minstens weken zou duren. “Het stroomopwaarts aanbod verminderen is niet alleen het sluiten van de kraan of het indrukken van een knop. Het zou ons verbazen als de algehele OPEC + -conformiteit tot en met mei 50% bedraagt,” zei hij.

Voorraden zullen, indien beschikbaar, naar verwachting snel vol raken, ook al zijn sommige landen van de G20-groep landen overeengekomen olie te kopen voor hun nationale reserves. Toch daalt de Amerikaanse productie samen met een prijsdaling en zijn er tekenen dat de uitbraak van het coronavirus in sommige delen van de wereld een hoogtepunt heeft bereikt.

In China, waar het virus begon en nu grotendeels onder controle is, lijkt de vraag terug te keren. Uit gegevens blijkt dat de invoer van ruwe olie in maart met 12 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Naar verwachting zal de productie van schalieolie in de VS in april een recorddaling per maand laten zien, zei de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) maandag. De productie daalt al enkele maanden, maar de dalingen zullen naar verwachting in april sterk versnellen met een verlies van bijna 200.000 bpd, aldus de EIA.
Advertenties