India breidt grootste lockdown ter wereld uit
14 Apr 2020, 11:35
foto
Leden van Rapid Action Force (RAF) patrouilleren in een lege straat nadat India een landelijke afsluiting had verlengd om de verspreiding van coronavirusziekte (Covid-19) te vertragen in Ahmedabad, India. (Foto: Reuters)


India heeft vandaag, dinsdag, zijn landelijke afsluiting van zijn 1,3 miljard mensen tot 3 mei. Premier Narendra Modi waarschuwde voor economische opofferingen om levens te redden toen het aantal coronavirusgevallen de 10.000 overschreed.

Scherpe neerwaartse bijstellingen van de economische groeiverwachtingen na de pandemie wijzen op een verergering van de werkloosheid, maar de premier drong er bij de Indiërs op aan de discipline te handhaven die in de eerste drie weken van de afsluiting van het land werd betoond. "Dat betekent dat we allemaal tot 3 mei in de lockdown moeten blijven", zei Modi in een televisietoespraak aan de natie. "Vanuit economisch oogpunt ziet het er op dit moment ongetwijfeld kostbaar uit; maar afgemeten aan het leven van Indiase burgers, is er zelf geen vergelijking."

De buurman van India, Pakistan, zal ook een besluit nemen over de afsluiting die woensdag, morgen, eindigt.

Modi sprak terwijl de laatste overheidsgegevens aantoonden dat het aantal met coronavirus geïnfecteerde mensen in India 10.363 had bereikt, met 339 doden. Hoewel de aantallen klein zijn in vergelijking met de zwaar getroffen Westerse landen, vrezen gezondheidsdeskundigen dat dit komt door de lage testniveaus in India. De verwachting is dat de feitelijke infectieniveaus  veel hoger kunnen zijn.

Bij gebrek aan testkits en beschermende uitrusting voor medische hulpverleners, heeft India slechts 137 per miljoen van zijn bevolking getest, vergeleken met 15.935 per miljoen in Italië en 8.138 in de Verenigde Staten. Gezondheidsdeskundigen hebben gewaarschuwd dat wijdverbreide besmetting rampzalig kan zijn in een land waar miljoenen in dichte sloppenwijken wonen en de gezondheidszorg overbelast is. Tot nu toe is meer dan driekwart van de gevallen in India geconcentreerd in ongeveer 80 van de meer dan 700 districten van het land, waaronder de twee grote steden, New Delhi en Mumbai.

Sinds Modi eind maart voor het eerst de blokkering oplegde, is het werkloosheidscijfer bijna verdubbeld tot ongeveer 14,5%, volgens gegevens die zijn opgesteld door het Center for Monitoring Indian Economy (CMIE), een particuliere denktank in Mumbai. De sluiting veroorzaakte een uittocht van miljoenen arbeiders uit kleine industrieën zoals textiel en leer, en dienstverlenende industrieën zoals detailhandel, toerisme, bouw en andere sectoren in stedelijke gebieden naar hun dorpen. "Ik ben me goed bewust van de problemen waarmee u te maken heeft gehad: sommige met voedsel, sommige met verplaatsing van plaats naar plaats en andere met het wegblijven van huizen en gezinnen", zei Modi.

De landbouw, die ongeveer 45% van de Indiase beroepsbevolking in dienst heeft, doet het nog steeds beter, hoewel de sector wordt belemmerd door verstoringen in de logistiek.


Migranten werkers en daklozen staan in de rij voor gratis voedsel in Ahmedabad nadat India zijn landelijke lockdown heeft verlengd tot 3 mei. De lockdown moet de verspreiding van het coronavirus vertragen. (Foto: Reuters)


Enige verlichting mogelijk
De komende vijf dagen zal de afsluiting nog strenger worden gehandhaafd, zei Modi, eraan toevoegend dat de regering dan een aantal maatregelen zou kunnen verlichten in delen van het land die geen hotspots zijn om een ​​aantal essentiële activiteiten mogelijk te maken. Maar het aantal werklozen wordt alleen maar erger, aangezien India een jaarlijkse economische groei van meer dan 8% nodig heeft om de miljoenen jongeren die elke maand aan het werk gaan op te nemen.

De meeste particuliere economen en de Wereldbank hebben als gevolg van de pandemie de groeiverwachtingen voor het lopende jaar herzien van 1,5% tot 2,8%. Barclays Bank voorspelde dinsdag in een brief aan klanten een groei van nul in 2020. Bij de presentatie van haar jaarlijkse begroting in februari had de regering rekening gehouden met een groei tot 6,5% voor het fiscale jaar tot en met maart 2021, wat nu een verloren droom lijkt.

Besluit Pakistan
Met het oog op een nog ergere economische situatie, zal het naburige Pakistan ook moeten beslissen hoe verder te gaan zodra de sluiting op woensdag afloopt. De verwachting is dat een aantal maatregelen zal worden opgeheven.

"Het bedrijfsleven vraagt ​​ons wat de veiligheidsmaatregelen zijn die ze moeten nemen, zodat ze hun bedrijf kunnen runnen ... en in het algemeen zijn we het daar ook mee eens, dat we die richting moeten inslaan", zei minister van Planning, Asad Umar.

De Wereldbank heeft gewaarschuwd dat Pakistan en Afghanistan naar verwachting in fiscaal 2020/21 in een recessie zullen belanden. Premier Imran Khan heeft de schuldverlichting gevraagd aan internationale kredietverstrekkers om de pandemie te bestrijden.

Elders in Zuid-Azië:
Officiële overheidscijfers over de verspreiding van het coronavirus in Zuid-Azië zijn:
* India heeft 10.363 bevestigde gevallen, waaronder 339 sterfgevallen
* Pakistan heeft 5.374 gevallen, waaronder 93 doden
* Bangladesh heeft 803 gevallen, waaronder 39 doden
* Afghanistan telt 714 gevallen, waaronder 23 doden
* Sri Lanka heeft 203 gevallen, waaronder 7 doden
* Maldiven heeft 20 gevallen en geen doden
* Nepal heeft 14 gevallen en geen sterfgevallen
* Bhutan heeft vijf gevallen en geen doden
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April