Olieprijzen veren op na OPEC+ deal
13 Apr 2020, 22:48
foto
Leiders van Rusland, de VS en Saudi-Arabië, de drie grootste olieproducenten ter wereld, steunden allemaal de OPEC + -overeenkomst om de wereldwijde productie van ruwe olie te verminderen. (Foto: Reuters)


De olieprijzen zijn vandaag, maandag, met meer dan US$ 1 per vat gestegen. Deze ontwikkeling komt nadat grote producenten tot overeenstemming waren gekomen over hun grootste productieverlaging ooit. De winsten bleven echter beperkt vanwege de bezorgdheid dat de deal onvoldoende zal zijn om het overaanbod te onderdrukken. De coronaviruspandemie heeft wereldwijd de vraag naar olie verminderd.

Na vier dagen ruziën, kwamen de Organisatie van de Olie-exporterende Landen (OPEC), Rusland en andere producenten, een groep die bekend staat als OPEC +, zondag overeen om de productie met 9,7 miljoen vaten per dag (bpd) te verminderen om de olieprijzen te ondersteunen, aldus bronnen. De overeengekomen inperking is goed voor ongeveer 10 procent van het wereldwijde aanbod. De totale wereldwijde bezuinigingen op de olievoorziening zouden kunnen oplopen tot 20 miljoen vaten per dag, ongeveer 20 procent van de wereldwijde bevoorrading, zei de olieminister van Kuweit.

Brent ruwe olie termijncontracten stegen US$ 1,23 (3.9%) tot US$ 32,71 per vat. Bij de opening van de verhandeling bereikte Brent nog US$ 33,99 per vat. De Amerikaanse termijncontracten voor de West Texas Intermediate (WTI) stegen met US$ 1,39 (6.1%) tot US$ 24,15 per vat, na een recordhoogte van US$ 24,74.

Toch betreft de vraag gemaximeerde stijging van de olieprijs. Het wereldwijde brandstofverbruik is met ongeveer 30 procent gedaald als gevolg van de Covid-19-pandemie die wereldwijd meer dan 100.000 mensen heeft gedood en bedrijven en regeringen op slot heeft gehouden.

"Deze niveaus van productieverlagingen zijn niet van materieel belang voor de olieprijzen op korte termijn, gezien het grote gat in de vraag dat we waarschijnlijk zullen zien in 20
20 (het tweede kwartaal van 2020)", vertelde Suvro Sarkar, regionale energieanalist bij DBS Bank aan Al Jazeera. "De bezuinigingen geven de markt echter het signaal dat producenten bereid zijn het aanbod in de toekomst te beheersen, in tegenstelling tot de situatie van prijsoorlogen waarmee Saudi-Arabië en Rusland tot dusver waren betrokken", zei hij.

Leiders van 's werelds top drie olieproducenten - de Russische president Vladimir Putin, de Amerikaanse president Donald Trump en de Saudische koning Salman - steunden allemaal de OPEC + -overeenkomst om de wereldwijde ruwe productie te verminderen, zei het Kremlin zondag. Trump prees de deal en zei dat het banen zou besparen in de Amerikaanse energie-industrie.

Saudi-Arabië, Kuweit en de Verenigde Arabische Emiraten hebben zich vrijwillig aangemeld om nog meer te bezuinigen dan was overeengekomen, waardoor het OPEC + -aanbod met 12,5 miljoen bpd zou dalen ten opzichte van het huidige aanbod, zei de Saudische minister van Energie.

De deal was sinds donderdag vertraagd nadat Mexico had gepraat over de productieverlagingen die het moest maken. De OPEC + -groep kwam zondag bijeen om de overeenkomst uit te werken, wat resulteerde in een output die vier keer meer was dan de vorige recordvermindering in 2008. OPEC + heeft ook gezegd dat het producenten buiten de groep, zoals de VS, Canada, Brazilië en Noorwegen, met nog eens 5 procent of 5 miljoen bpd wil laten bezuinigen. Canada en Noorwegen gaven aan bereid te zijn te snijden. De VS, waar de antitrustwetgeving het moeilijk maakt om samen te werken met kartels zoals de OPEC, heeft gezegd dat de productie dit jaar al met maar liefst 2 miljoen bpd zou dalen zonder geplande verlagingen vanwege lage prijzen.

"Hoewel de bezuinigingen van de OPEC + niet afhankelijk zijn van Amerikaanse bezuinigingen, bestaat het risico dat de leden een heroverweging krijgen als ze de Amerikaanse productie gedurende een bepaalde periode niet zien dalen", aldus Sarkar.

Goldman Sachs zei zondag dat de olieprijzen de komende weken zullen blijven dalen, redenerend dat het onwaarschijnlijk is dat een "historische maar onvoldoende" deal van grote olieproducenten om de productie te verminderen, een door coronavirus geleide vraagroutine  zal compenseren. Zelfs met leden van de kern-OPEC die de bezuinigingen volledig naleven en de overige landen die in mei zijn overeengekomen om de productie te beteugelen voor 50 procent, zouden de vrijwillige bezuinigingen zich vertalen in een verlaging van slechts 4,3 miljoen bpd ten opzichte van het eerste kwartaal, zei de bank.

De bank zag neerwaartse risico's voor Brent's olieprijsvoorspelling voor de korte termijn van ongeveer US$ 20 per vat, maar voorspelde dat de wereldwijde ruwe benchmark beter zou presteren dan de Amerikaanse olie omdat de export van de OPEC + -producenten waarschijnlijk zou dalen, waardoor drijvende opslagruimte vrijkomt. Een grotere productie die door de G20-landen is verlaagd, zou ook niet veel helpen, zei hij. "Uiteindelijk weerspiegelt dit eenvoudigweg dat geen enkele vrijwillige verlaging groot genoeg zou kunnen zijn om het gemiddelde vraagverlies van 19 miljoen bpd in april-mei als gevolg van het coronavirus te compenseren."
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April