Spanje versoepelt corona-maatregelen; dodental boven 17.000
13 Apr 2020, 13:49
foto
Mensen dragen beschermende gezichtsmaskers in een voedseldistributie winkel gedurende een lockdown te midden van de uitbraak van het coronavirus in Ronda, Zuid-Spanje. (Foto: Reuters)


Spanje is vandaag, maandag, begonnen strenge beperkingen op te heffen. De mensen waren langer dan een maand thuis en de economische activiteit was afgeremd door de maatregelen die waren bedoeld om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Spanje is één van de zwaarst getroffen landen door de wereldwijde coronavirusepidemie.

Het cumulatieve dodental in Spanje van het coronavirus is vandaag gestegen naar 17.489, een stijging met 517 van 16.972 op zondag, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het totaal aantal bevestigde gevallen is nu 169.496, tegenover 166.019 gisteren. Dit is echter de kleinste proportionele dagelijkse toename van het aantal sterfgevallen en nieuwe infecties.

Met tekenen die erop wezen dat de situatie een voorzichtige wending nam, mochten sommige bedrijven, waaronder de bouw en de productie, opnieuw openen. Maar het grootste deel van de bevolking blijft nog steeds beperkt tot hun huizen. Winkels, bars en openbare ruimtes blijven tot ten minste 26 april gesloten.

Mensen op de belangrijkste transportknooppunten kregen vanmorgen gezichtsmaskers van de politie. "De gezondheid van werknemers moet worden gegarandeerd. Als dit minimaal wordt beïnvloed, kan de activiteit niet opnieuw worden gestart," vertelde minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska aan het radiostation Cadena Ser.

Vergrendelingsbeperkingen hebben geholpen het stijgende sterftecijfer dat begin april zijn hoogtepunt bereikte, te vertragen, maar ze hebben de vastberadenheid getest van mensen die in hun huizen opgesloten zaten. "Je overtuigt jezelf eindelijk dat we thuis zijn voor een goed doel", zegt Benito Guerrero, de 28-jarige communicatieadviseur die nog steeds opgesloten zit in Madrid. "Ik zou pas weer aan het werk willen gaan als het strikt noodzakelijk is, want dat brengt mijn gezondheid en anderen in gevaar."


Een lid van burgerbeschermingspolitie verstrekt gratis beschermingsgezichtsmaskers buiten een voedselbedrijf gedurende een lockdown te midden van de uitbraak van het coronavirus in Ronda,  Zuid-Spanje. (Foto: Reuters)

Slechts een paar pendelaars kwamen op maandagmorgen in en uit het doorgaans bruisende treinstation Atocha in Madrid. Het wegverkeer was ook licht, met voornamelijk openbare bussen op straat.

Carlos Mogorrón Flores, een 27-jarige civiel ingenieur in Talarrubias, Extremadura, was van plan om dinsdag na de vakantie weer aan het werk te gaan, hoewel hij zei dat dat nog steeds riskant was. "Ik had liever 15 dagen thuis willen wachten, of nog minstens een week, en dan terugkomen. Je bent altijd bang om het te krijgen en nog meer omdat je weet dat je leven in gevaar is, of je familieleden," zei hij. "Ik woon bij mijn ouders en zus en ze verlaten het huis niet. Dat is waar ik het meest bang voor ben."

De Spaanse premier Pedro Sanchez zei zondag dat het besluit om sommige sectoren opnieuw op te starten, is genomen na overleg met een commissie van deskundigen. Elke verdere afbouw zou afhangen van de voordelen die tegen het virus zijn behaald, zei hij. "We zijn nog ver verwijderd van de overwinning, vanaf het moment dat we ons normale leven weer kunnen oppakken, maar we hebben de eerste beslissende stappen gezet op weg naar de overwinning", zei Sanchez. Sommige regionale leiders hadden echter kritiek op de stappen, uit angst voor een heropleving van de uitbraak.

Italië en VK
Elders in Europa stegen de sterfgevallen in Italië als gevolg van de epidemie in het weekend tot 19.468 en steeg het aantal nieuwe gevallen tot 4.694 van een eerdere 3.951. Het was het hoogste dagelijkse dodental sinds 6 april.

Na het afnemen van de pieken rond eind maart, zijn de dagelijkse aantallen doden en infecties in Italië afgenomen, maar dalen ze niet snel genoeg zoals Italianen hopen die al een maand opgesloten zitten.

Er was ook geen enkele aanwijzing dat het Verenigd Koninkrijk (VK) de beperkingen op zou heffen nu het dodental de 10.000 heeft overschreden. Een wetenschappelijk adviseur van de regering zei dat Groot-Brittannië het risico liep het zwaarst getroffen land van Europa te worden.

Premier Boris Johnson verliet het ziekenhuis na een aantal dagen in het ziekenhuis met een ernstig geval van het coronavirus. In een verklaring waarin hij het ziekenhuispersoneel bedankte, zei Johnson dat 'het alle kanten met hem kon opgaan'.

In Duitsland begonnen hoge politici te debatteren over een mogelijke versoepeling van sinds half maart opgelegde beperkingen. Het aantal nieuwe infecties en sterfgevallen is gedaald in het land. Duitsland heeft de pandemie beter doorstaan ​​dan zijn buurlanden Italië, Spanje en Frankrijk.

Economische schade
Het coronavirus weegt zwaar op de Spaanse economie. Sinds half maart zijn zo'n 900.000 banen verloren gegaan. Een bedrijf dat heropent, de in Burgos gevestigde industriële groep Nicolas Correa, zei dat het maatregelen zou nemen om prioriteit te geven aan de gezondheid van zijn personeel.

"We zullen in ploegendiensten blijven werken, met gespreide in- en uitgangen om concentratie van personeel te voorkomen," zei het, eraan toevoegend dat alle werknemers van beschermende uitrusting zouden worden voorzien.

In Catalonië, de op één na zwaarst getroffen regio van Spanje, waarschuwde de regering dat het hervatten van sommige werkzaamheden zou kunnen leiden tot een toename van infecties en de vooruitgang van de afsluiting teniet zou doen.

De regionale regering heeft aanbevelingen gedaan, waaronder het meten van de temperaturen van werknemers voordat ze de werkplek betreden en controles buiten metrostations om een ​​bezetting van een derde te garanderen.
Advertenties