In paasboodschap: Paus roept op tot wereldwijde solidariteit
12 Apr 2020, 13:33
foto
De paus las zijn boodschap voor in een lege Sint-Pietersbasiliek. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft opgeroepen tot wereldwijde solidariteit om de coronaviruscrisis te bestrijden. Hij heeft zijn oproep gedaan  in zijn paasboodschap die hij heeft voorgelezen aan een lege Sint-Pietersbasiliek. "Dit is geen tijd voor onverschilligheid. Omdat de hele wereld lijdt en verenigd moet worden", zei de paus in een online uitgezonden bericht.

Hij waarschuwde dat de Europese Unie dreigde in te storten en drong aan op schuldverlichting voor arme landen. Over de hele wereld worden er diensten gehouden in gesloten kerken, omdat aan miljoenen mensen is gezegd dat ze thuis moeten blijven.

De leider van de Rooms-Katholieke Kerk bracht zijn Urbi et Orbi-boodschap (aan de stad en de wereld) achter gesloten deuren te midden van inperkingsmaatregelen in Italië. Italië is één van de landen die het zwaarst is getroffen door de pandemie.

Hij zei dat de "Pasen van eenzaamheid" -boodschap van dit jaar een besmetting van hoop zou moeten zijn. Hij drong er bij de politieke leiders op aan om "voor het algemeen welzijn" te werken, om mensen te helpen de crisis te doorstaan ​​en uiteindelijk hun normale leven te hervatten.

"Dit is niet het moment voor egocentrisme, want de uitdaging waarmee we worden geconfronteerd, wordt door iedereen gedeeld", zei de paus in een bericht dat bijna volledig wordt gedomineerd door de gevolgen van de uitbraak, die wereldwijd meer dan 109.000 mensen heeft gedood. "Onverschilligheid, egocentrisme, verdeeldheid en vergeetachtigheid zijn geen woorden die we op dit moment willen horen. We willen deze woorden voor altijd verbannen!", voegde hij eraan toe.

Zonder enig land te noemen, riep de paus ook op tot versoepeling van de internationale sancties en prees hij artsen, verpleegsters en andere arbeiders die essentiële diensten in stand hielden. De kerkelijke wereldleider, die de boodschap gewoonlijk bezorgt aan tienduizenden mensen die op het plein buiten de basiliek zijn bijeengekomen, sprak zijn bijzondere bezorgdheid uit over de toekomst van Europa. Hij waarschuwde dat de Europese Unie zou instorten als ze het niet eens werd over hoe de regio te helpen herstellen.

De EU-landen zijn verdeeld over hoe de economische impact van de pandemie kan worden verzacht, waarbij rijkere landen, waaronder Duitsland en Nederland, een aantal eisen van Spanje en Italië blokkeren. Spanje en Italië zijn tot nu toe de zwaarst getroffen regio.

De paus zei dat het "belangrijker dan ooit" was dat de rivaliteit die bestond vóór de Tweede Wereldoorlog niet "weer op kracht kwam". Hij voegde eraan toe: "De Europese Unie staat momenteel voor een epochale uitdaging, waarvan niet alleen haar toekomst, maar ook die van de hele wereld."

Tijdens zijn paaswake-dienst op zaterdagavond drong de paus er bij de mensen op aan zich niet "over te geven aan angst" over het virus. Hij riep hen op "boodschappers van het leven in een tijd van dood" te zijn. Hij herinnerde zich het Bijbelse verslag van een vrouw die het graf van Jezus leeg aantrof op de dag dat christenen geloven dat hij uit de dood is opgestaan. "Toen was er ook angst voor de toekomst en alles wat herbouwd moest worden. Een pijnlijke herinnering, een afgebroken hoop. Voor hen was het, net als voor ons, het donkerste uur."

 

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April