Politieke partijen ergeren zich aan fouten hoofdstembureaus
12 Apr 2020, 08:31
foto
De NPS-delegatie in Coronie. Donderdag zijn in de tien kiesdistricten de kandidatenlijsten ingeleverd door politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen.


Diverse politieke partijen hebben bij de indiening van de kandidatenlijsten en de verdere procedure ervaren dat er geen eenduidigheid is bij de verschillende hoofdstembureaus. Er werden ook documenten gevraagd, die helemaal niet vereist zijn. Partijen willen dat zaken worden rechtgetrokken. Starnieuws verneemt dat er ook een gesprek is aangevraagd via Binnenlandse Zaken met alle betrokken organisaties bij de verkiezingen. 

Zo werd geëist bij een hoofdstembureau dat de kandidatenlijst getekend moest worden door 2/3 van het bestuur, terwijl bij wetswijziging is bepaald dat het dagelijks bestuur voldoende is. Een hoofdstembureau wilde de statuten van de partijen. In Brokopondo werd geëist dat zelfs de inschrijving van de partij in het openbaar register bij het Onafhankelijk Kiesbureau overgelegd moest worden. In Commewijne wilde het hoofdstembureau een digitale versie van de kandidatenlijsten. 

Sommige stembureaus hadden twee pasfoto's van kandidaten gevraagd en andere weer één. De ter inzagelegging van de kandidatenlijsten was niet overal gemeld aan de deelnemende politieke partijen. Adressen van kandidaten vormde ook een probleem. De werkwijze van verschillende hoofdstembureaus die niet uniform waren en niet altijd volgens de vereisten van de wet, hebben voor behoorlijk wat frustraties en stress gezorgd. 

De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat veel klachten binnen zijn gekomen. Het OKB had waarnemers bij alle hoofdstembureaus, heeft ook kunnen constateren dat er basisfouten zijn gemaakt. Het is bij verschillende hoofdstembureaus gelukt om gelijk correcties te plegen. Zo is er helemaal geen bewijs van inschrijving van het OKB nodig bij de indiening van de kandidatenlijsten. Dit is al ingediend bij het Centraal Hoofdstembureau. Deze kwestie is intussen besproken met de voorzitter van het hoofdstembureau en gecorrigeerd. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April