Slumdog Millionaire...
12 Apr 2020, 01:01
foto


Met een acute vacature voor 227 epidemiologen, het hermetisch isoleren van 20 woonwijken in Delhi, strafbaarstelling van het niet dragen van een mondkap en een lichtpuntje van experimenteren met de door China voor het eerst toegepaste "plasma therapie" tegen Covid-19, zijn enkele instrumenten tegen de verspreiding ervan in India, opgenoemd.

Dharavi is de grootste sloppenwijk van Azië en ligt in Mumbai. Juist!, waar de film Slumdog Millionaire zich afspeelt en daar is recent, Covid-19 ontdekt bij 25 bewoners van deze in totaal 800.000 inwoners tellende wijk. Een religieuze congregatie in Delhi, bleek een bron van vele besmettingen dwars door India en ook die van de eerste in Dharavi. Als dit niet lijkt op 'community transmission' wat dan wel, bedenk ik stil. Er is besloten om alle inwoners te testen. Dharavi telt meer inwoners dan ons geliefd Suriname.

India telt vandaag 7556 positief geteste personen en 250 doden. In de afgelopen bijna drie weken van totale lockdown, zijn de straten kinderloos, want het is kinderen  verboden buitenshuis te zijn en de mensen die toch over straat moesten, lijken op Marsmannetjes, gewapend met mondkap en handschoenen.

De politie die op bijna elke hoek paradeert, reageert, overigens terecht, zeer krachtig tegen overtreders van de lockdown. Hoewel er een hoge mate van discipline heerst bij alle lagen van de bevolking om thuis te blijven, zijn incidenten onoverkomelijk, maar gelukkig schaars. De EHBO heeft een steile stijging in gevallen van alcohol ontwenningspatiënten, want alcoholische dranken zijn geen 'eerste levensbehoefte' en de levering van goederen aan winkels is door de lockdown aangepast.

De radeloze exodus van duizenden emigranten uit de metro-steden, naar hun originele dorpen in Uttar Pradesh en Bihar, creëert barsten in het toezicht op de lockdown. Het natspuiten door de autoriteiten van deze mensenmassa met een chlooroplossing ter ontsmetting, heeft geen slecht effect op de media. Deze mensen hebben geen werk meer in de stad en zijn opgevangen in ad hoc kampen aan de grenzen van de stad, met een geïmproviseerde slaapplaats en een maaltijd, afkomstig van samenwerkingen tussen het lokaal bestuur en ngo's.

Voor menig toerist, is het warme welkom in India, verworden tot een keuze om liever terug te keren naar eigen land, maar ook daar heerst bedeesd de paniek en zichtbare lockdown. Het vliegverkeer van en naar India is opgeschort tot nader orde. De landelijke lockdown wordt verlengd tot 30 april.

Kent u het spelletje 'standbeeld' nog? Ik ben er tegenwoordig zo vaak aan herinnerd. Blijf even waar je bent, verplaats je even niet onnodig. Even of lang, dat bepaalt het virus. "Alles van waarde is weerloos, wordt van aanreikbaarheid rijk en aan alles gelijk,  als het hart van de tijd". Met dit deel van een gedicht van Lucebert, wachten we op het corona-vrij tijdperk!

Aashna Kanhai
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April