Choennie: Het virus is het kruis van vandaag
11 Apr 2020, 15:14
foto
Monseigneur Karel Choennie in gebed op Goede Vrijdag. (Foto: RK Bisdom)


Toen paus Franciscus in zijn encycliek Laudato Si opmerkte dat in de schepping alles met alles verbonden is, drong het maar niet door tot de wereld. Een klein levenloos wezen dat niet met het blote oog waar te nemen is, heeft binnen enkele maanden laten zien dat Paramaribo met Wuhan, waarvan we nog nooit eerder gehoord hadden, verbonden is. Wij mensen worden door het Coronavirus gedwongen om thuis te blijven en om na te denken over hoe deze crisis is ontstaan en hoe we een dergelijke crisis in de toekomst kunnen voorkomen. Zo sprak monseigneur Karel Choennie bij de herdenking van het lijden en sterven van Jezus Christus op Goede Vrijdag.

Goede Vrijdag confronteert ons altijd weer met het kruis, het lijden in de wereld. Hij merkte op dat Het Coronavirus iets is waarvoor de wereld gezamenlijk verantwoordelijkheid moet nemen. "Het virus is het kruis van vandaag."

In Laudato Si en gedurende de speciale bisschoppensynode over de Amazone is er aandacht gevraagd voor de manier waarop we met de aarde omgaan, vertelt bisschop Choennie. "De mens heeft de neiging alles te willen commercialiseren. Dieren die in hun natuurlijke habitat nooit met elkaar in aanraking zouden komen, worden in kooien op overvolle markten op een hoop gezet. Dierenleed zien we niet meer." Hij gaat verder met: "Arme arbeiders moeten op hun koopwaar slapen en eten. Door onze onzorgvuldige manier van omgaan met de schepping verdwijnen er steeds meer diersoorten zonder dat er door de mens getreurd wordt. Microscopisch kleine wezens worden in onze rivieren en zeeën gedood door het lozen van giftig afval." Volgens de bisschop er is geen mens die eraan denkt dat ook de onzichtbare wezens door God geschapen zijn en dat ze allemaal een functie hebben te vervullen. "Dat alles met alles verbonden is."

De kerkleider vindt het daarom niet toevallig dat de natuur terugslaat. "Een klein onzichtbaar virus dat zelf niet kan voortbewegen, brengt zowat de gehele wereldhandel tot stilstand. De mens is plotseling niet meer zo oppermachtig, en machteloosheid is op vele gezichten af te lezen." Choennie wijst erop dat het ergste wat de mensheid kan overkomen, is dat wij na de crisis niets ervan hebben geleerd. "Als Covid-19 ons moderne kruis is, dan zal het lijden van deze dagen pas zinvol kunnen zijn als wij gezamenlijk dat kruis dragen met liefde. Meer dan ooit is er een wereldwijde solidariteit nodig."

Covid-19 leert ons dat gezondheid belangrijker is dan de economie. "Laten we deze les noiit vergeten en een economie opbouwen die in dienst staat van de gezondheid van niet alleen de mens maar van alles wat door God geschapen is in deze wereld." De kerkleider hoopt dat het tot de mensheid doordringt dat bossen de longen van de wereld zijn en dat we onze longen niet in stukjes mogen verkopen om rijk te worden. "Dat de economieën de zeeën en rivieren verstikken, waardoor de zee minder zuurstof produceert en het leven en de gezondheid van talloze vissoorten in gevaar komen."

Choennie zegt in zijn boodschap ook: "Covid-19 heeft ons geleerd dat gezondheid belangrijker is dan politiek. Ga nadenken over hoe je een politiek kunt voeren van samenwerking, eerlijkheid en transparantie. Ga nadenken of de versplintering in onze Surinaamse politiek gezond is voor het land en je eigen ego."

De volledige toespraak van de bisschop kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Het_covid_kruis.pdf                
Advertenties