VS: Meer dan 2.000 Covid-19-doden in één dag
11 Apr 2020, 12:12
foto
Gekoelde tractoraanhangers dienen als tijdelijke lijkenhuizen in New York City. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) is het eerste land ter wereld dat op één dag meer dan 2.000 sterfgevallen aan het coronavirus registreert. Uit cijfers van de Johns Hopkins University blijkt dat er 2.108 mensen zijn gestorven in de afgelopen 24 uur, terwijl er nu meer dan een half miljoen bevestigde infecties zijn.

De VS zou Italië binnenkort kunnen overtreffen als het land met de meeste coronavirussterfgevallen wereldwijd. Maar experts van de Covid-19-taskforce van het Witte Huis zeggen dat de uitbraak in de VS begint af te vlakken.

Dr. Deborah Birx zei dat er goede tekenen waren dat de uitbraak zich stabiliseerde, maar waarschuwde: "Hoe bemoedigend ze ook zijn, we hebben de piek niet bereikt." President Donald Trump zei ook dat hij verwacht dat de VS een lager dodental zal zien dan de aanvankelijke voorspellingen van 100.000 dodelijke slachtoffers. Hij voegde toe: "We zien duidelijke tekenen dat onze agressieve strategie talloze levens redt".

Amerikaanse cijfers
De VS heeft nu minstens 18.693 doden en 500.399 bevestigde gevallen, volgens Johns Hopkins, die de ziekte wereldwijd volgt. Ongeveer de helft van de sterfgevallen werd geregistreerd in het gebied van New York. Italië heeft 18.849 sterfgevallen gemeld, terwijl er wereldwijd meer dan 102.000 mensen zijn overleden met het virus.

Onderzoekers hadden voorspeld dat het dodental in de VS op vrijdag zijn hoogtepunt zou bereiken en dan geleidelijk zou beginnen te dalen, en op 1 mei zou afnemen tot ongeveer 970 mensen per dag - de dag waarop leden van de Trump-regering een mogelijke datum hebben genoemd om de economie te heropenen.

"Ik wil het zo snel mogelijk open krijgen', zei Trump tijdens een briefing op Goede Vrijdag in het Witte Huis. 'Ik zou zonder twijfel zeggen dat dit de grootste beslissing is die ik ooit heb moeten nemen." Er zou echter geen actie worden ondernomen totdat de regering wist dat het "land gezond zal worden", zei hij. 'We willen niet teruggaan en opnieuw beginnen."

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde eerder dat het te vroeg opheffen van lockdown-maatregelen een "dodelijke heropleving" van infectie zou kunnen veroorzaken. Op het zuidelijk halfrond is Brazilië het eerste land dat meer dan 1.000 doden als gevolg van het heeft overschreden.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April