WHO waarschuwt voor dodelijke heropleving coronavirus
11 Apr 2020, 06:40
foto
Volgens experts lijken besmettingen met het coronavirus in hotspots zoals New York af ​​te vlakken. (Getty Images)


Het te vroeg opheffen van coronavirusmaatregelen kan een "dodelijke heropleving" van infecties veroorzaken, waarschuwt het hoofd van de Wereldgezond-
heidsorganisatie (WHO). Tedros Adhanom Ghebreyesus zei dat landen voorzichtig moeten zijn met het versoepelen van beperkingen, ook al worstelen sommigen met de economische impact.

De zwaarst getroffen landen van Europa, Spanje en Italië, versoepelen sommige maatregelen, terwijl hun lockdown voortduurt. Wereldwijd zijn er 1,6 miljoen besmettingen van het coronavirus en zijn er 101.000 doden als gevolg van het virus genoteerd.

Tijdens een virtuele persconferentie in Genève zei Tedros dat de epidemieën in sommige Europese landen "gelukkig waren vertraagd". Hij zei dat de WHO samenwerkt met regeringen om strategieën te ontwikkelen om beperkingen te verminderen, maar dat dit niet te snel moet gebeuren. "Te snel opheffen van beperkingen kan leiden tot een dodelijke heropleving", stelde hij. "De weg naar beneden kan net zo gevaarlijk zijn als de weg naar boven als het niet goed wordt beheerd."

Spanje en Italië
De regering in Spanje bereidt zich voor om een ​​aantal niet-essentiële werknemers in sectoren zoals de bouw en de fabrieksproductie maandag weer aan het werk te krijgen. Spanje registreerde vrijdag het laagste dagelijkse dodental in 17 dagen, met 605 doden. Volgens de laatste cijfers heeft Spanje nu 15.843 sterfgevallen als gevolg van het virus geregistreerd.

De regering heeft er echter bij de mensen op aangedrongen om tijdens het lange paasweekend de regels voor sociale afstand te blijven handhaven.

In Italië heeft premier Giuseppe Conte de nationale afsluiting verlengd tot 3 mei, met de waarschuwing dat het tot dusver behaald succes niet verloren mag gaan. Een klein deel van de bedrijven die sinds 12 maart zijn gesloten, mag echter dinsdag weer open.

Conte noemde specifiek boekhandels en kinderkledingwinkels, maar berichten in de media suggereren dat wasserettes en andere diensten ook kunnen worden geopend. Sinds de sluiting i begonnen, mogen alleen supermarkten en apotheken werken.

Het aantal sterfgevallen in Italië is vrijdag met 570 gestegen, vergeleken met een dagaantal van 610 de dag ervoor, en het aantal nieuwe gevallen is ook licht gedaald van 4.204 tot 3.951.

Tedros, hoofd van de WHO, was verheugd over de duidelijke vertraging van de infecties in sommige Europese landen op vrijdag. Amerikaanse functionarissen zeggen ook dat de uitbraak van het coronavirus daar mogelijk begint af te vlakken. Deborah Birx, de coördinator van de coronavirus-taskforce van het Witte Huis, zei vrijdag dat de epidemie, hoewel er bemoedigende signalen waren, haar hoogtepunt nog niet had bereikt.

Ondertussen heeft Tedros gewaarschuwd dat het virus zich nu snel verspreidt in andere landen. Hij benadrukte Afrika, waar hij zei dat het virus landelijke gebieden had bereikt. "We zien nu clusters van gevallen in gemeenschappen verspreid over meer dan 16 landen" op het continent, zei hij. "We verwachten ernstige ontberingen voor reeds overbelaste gezondheidsstelsels, vooral in landelijke gebieden, die normaal gesproken niet over de middelen beschikken van die in steden."
Advertenties