Directeur Nationale Veiligheid slaat alarm
10 Apr 2020, 18:03
foto
Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid. (Beeld: NII)


De directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira, deelt mee dat vandaag alarm is geslagen bij president Desi Bouterse. "Na bijkans 4 weken in Covid-crisis, waarvan 2 weken in partiële lockdown hebben wij vanochtend 09:00 uur alarm geslagen bij de president. De situatie bij de grenzen baart ons ernstig zorgen. De rapportages blijven ons bereiken dat dagelijks de grens wordt overgestoken," deelt Veira mee in een televisietoespraak. 

"De grensposten, waar het bevoegd gezag is gestationeerd, worden omzeild. Alhoewel de aanwezigheid van het leger en de politie is verhoogd en aanhoudingen worden verricht, zijn de verplaatsingen toch van dien aard, dat wij de potentiële dreiging op ons af zien komen.

De regering is in vroeg stadium begonnen om de Covid-19 dreiging te bestrijden. Op dit moment is de situatie redelijk stabiel. Een situatie die wij graag zo houden. Deze komt echter in gevaar met de ongecontroleerde verplaatsingen, de ongebreidelde, illegale overstekingen bij onze grenzen. Elke keer dat u oversteekt, zonder toestemming van het bevoegd gezag, vormt u een mogelijk gevaar voor u zelf en uw medemens. U vormt een gevaar voor de openbare gezondheid. We moeten elke oversteek beschouwen als een mogelijke besmetting waarbij u in 14 dagen tijd meer dan 400 personen kunt besmetten.

We gaan als Nationaal Covid Management Team het niet toestaan dat door dit onverantwoord handelen de nationale veiligheid in gevaar komt. Wij accepteren geen handelingen, die de gezondheidsveiligheid van elke burger in dit land in gevaar brengt. Het gaat aan ons allen te wijten zijn, wanneer we van 10 Covid-19 positieven binnen zeer korte tijd klimmen naar meer dan 1000 besmette gevallen. We kunnen onszelf niet in een avontuur storten en afwachten wat zal komen. Dit kunnen we, willen we en zullen we niet toestaan.

De strategie 'voorkomen is beter dan genezen, drin dresi wakti siki' gaat in verhoogd tempo worden voortgezet. We laten niets aan het toeval over. Het is urgent, het is dringend."
Advertenties