Massagraven in New York tijdens coronavirus-uitbraak
10 Apr 2020, 13:30
foto
Ongeveer 40 doodskisten werden donderdag begraven op Hart Island. (Foto: Reuters)


Er zijn beelden opgedoken van doodskisten die begraven liggen in een massagraf in New York City, terwijl het dodental als gevolg van de uitbraak van het coronavirus blijft stijgen. Werknemers in ontsmettingspakken zijn te zien, terwijl ze met behulp van een ladder afdalen in een enorme put waar de doodskisten zijn opgestapeld. De locatie is Hart Island, die wordt gebruikt voor New Yorkers die geen nabestaanden hebben of die geen begrafenis konden betalen.

De staat New York heeft volgens de laatste cijfers nu meer gevallen van coronavirus dan welk land dan ook. Het totaal aantal Covid-19-besmettingen in New York is donderdag met 10.000 gestegen naar 159.937. Er zijn intussen 7.000 personen omgekomen als gevolg van het coronavirus.

Spanje heeft 153.000 gevallen en Italië 143.000, terwijl China, waar het virus vorig jaar is opgekomen, 82.000 gevallen heeft gemeld. De VS als geheel heeft 462.000 gevallen en bijna 16.500 doden geregistreerd. Uit cijfers van het Johns Hopkins Universiteit blijkt dat in de afgelopen 24 uur er in de VS 1.783 overlijdens als gevolg van het coronavirus zijn gemeld. Wereldwijd zijn er 1,6 miljoen gevallen in 185 landen en 96.000 doden.

De beelden van de drones zijn afkomstig van Hart Island, bij de Bronx in Long Island Sound, dat al meer dan 150 jaar door gemeenteambtenaren wordt gebruikt als massabegraafplaats voor mensen zonder nabestaanden of gezinnen die zich geen begrafenissen kunnen veroorloven. Het is waarschijnlijk dat veel van de doodskisten bestemd zijn voor slachtoffers van het coronavirus, maar het is niet duidelijk of ze in de genoemde categorieën vallen.

De begrafenisoperaties op de locatie zijn opgelopen tijdens de pandemie van één dag per week tot vijf dagen per week, aldus het Department of Corrections. Gevangenen van Rikers Island, het belangrijkste gevangeniscomplex van de stad, doen het meestal, maar de toenemende werkdruk is onlangs overgenomen door aannemers.

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, gaf eerder deze week aan dat "tijdelijke begrafenissen" nodig zouden kunnen zijn totdat de crisis voorbij was. "Uiteraard is Hart Island de plaats die we in het verleden hebben gebruikt", zei hij.

Het aantal sterfgevallen aan het coronavirus in de staat New York nam woensdag met 799 toe, een recordhoogte voor een derde dag. Maar gouverneur Andrew Cuomo was ietwat gerustgesteld dat het aantal Covid-19-patiënten dat werd opgenomen in ziekenhuizen in New York voor een tweede dag daalde tot 200.

Hij zei dat het een teken was dat sociale afstandelijkheid werkte. Hij noemde de uitbraak een "stille explosie die met dezelfde willekeur door de samenleving raast, hetzelfde kwaad dat we zagen op 9/11". Een nieuwe sprankje hoop werd donderdag aangekondigd toen de officiële projecties voor het landelijke dodental werden verlaagd.
Advertenties