Arya Samaaj herdenkt 145e oprichtingsjaar
10 Apr 2020, 10:54
foto
De hoofdtempel van Arya Dewaker aan de J.A.Pengelstraat.


Wereldwijd herdenken miljoenen belijders van de Vaidik Dharma vandaag, 10 april 2020, het 145e oprichtingsjaar van de Arya Samaaj. Deze Samaaj (vereniging) werd op de eerste dag van de maand chaitra van de hindoe kalender, (vikram samwat) door één van de grootste hervormers en religieuze leiders ooit geboren in India, Maharshi Dayanand Saraswatie, opgericht. De Arya Samaaj is geen religie of godsdienst, zoals velen in onze gemeenschap, het tegen beter weten in, verkondigen. De Arya Samaaj is een vereniging, die zoals alle verenigingen, is opgericht met een doel.

Doel van de oprichter
Na het afronden van zijn studie, welke gericht was om achter de waarheid te komen over de ware God, werd Swamie Dayanand door zijn leermeester (Guru Virjanand) gevraagd om de opgedane kennis niet alleen voor zichzelf te houden, maar deze te brengen naar de ganse mensheid. Immers Swamie Dayanand had zijn huis en haard, alsook zijn dierbaren, vaarwel gezegd om achter de ware Shiva (God) te komen. Hem werd gevraagd om de goddelijke kennis, de Vedas, die de schepper aan bij het begin van de schepping aan de mensheid had gegeven, wederom te gaan verkondigen.

Vandaar dat de leuze van de Arya Samaaj is 'back to the Vedas'. Ook de gemeenschap, de maatschappij, moest worden gezuiverd  van allerlei maatschappelijke barrières zoals kastenstelsel, beeldenverering, veel godendom, het vereren van belangrijke mensen, dieren, rivieren, bomen, slangen als God. Afgoderij, onderdrukking van vrouwen, wezen, onaanraakbaren, weduwen, die levend geplaatst werden op de brandstapel om samen met de overleden echtgenoot gecremeerd te worden, zijn enkele van de vele wantoestanden van toen, die voor verbetering vatbaar waren. Het is begrijpelijk dat Swamie Dayanand als enkeling niet in staat was deze grootste opdracht te vervullen. Als trekker heeft hij daarom de Arya Samaaj - een vereniging - met regels en doelstellingen opgericht, om zijn doelen te verwezenlijken.

Nu zijn wij 145 jaren verder, tijd om te gaan inventariseren of te evalueren wat er bereikt is in dit tijdsbestek. De Arya Samaaj mag zeker met trots en voldoening terugblikken, want de bereikte resultaten zijn duidelijk zichtbaar.

De belijders van het hindoeïsme weten in elk geval dat hun religie de Vedas als basis heeft. Dat vele van de mensonterende wantoestanden duidelijk verbeterd zijn. De meest fanatieke Hindoe wil thans hebben dat zijn dochter in staat moet zijn om onderwijs te mogen genieten. Dat zijn dochter die eventueel op jonge leeftijd weduwe is geworden, wederom een levenspartner mag kiezen oftewel hertrouwen. Het verschil tussen de diverse kasten is haast niet meer merkbaar. De verbeteringen zijn op elk gebied duidelijk zichtbaar. Hoewel er nog geen aansluiting is gezocht bij de Arya Samaaj, mag worden gesteld dat de positieve Vedisch gerichte boodschap is  begrepen en ook wordt aanvaard door grote groepen Hindoes. En hoewel de Arya Samaaj met haar predicatie, velen tot inkeer heeft gebracht, moet nog veel werk worden verzet.

Vereniging Arya Dewaker, de grootste Arya Samaaj Organisatie in Suriname, feliciteert de totale Surinaamse gemeenschap, maar in het bijzonder de belijders van de 'Vaidik Dharma' en de leden van de Arya Samaaj met dit heugelijk feit en rekent op de medewerking van de Arya Samajis om het moeilijke maar dankbare werk voort te zetten.

Het Hoofdbestuur Arya Dewaker en de Media Commissie
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April