Er is maar één Desiré Bouterse
10 Apr 2020, 17:11
foto


Het leven hier op aarde is betrekkelijk. Het is te vergelijken met een kaars. Als de kaars uitgebrand is, komt er een einde aan ons aardse leven en wij worden terug ter verantwoording geroepen door God. Tijdens ons leven maken wij heel veel mee: we nemen beslissingen en doen dingen die vergaande gevolgen hebben voor ons zelf, familie en de samenleving. Onze maatschappelijke positie en de functie die wij bekleden bepalen het gewicht en de gevolgen van onze handelingen. Dit geldt ook voor de Assembleeleden die werden gekozen om het volk te vertegenwoordigen.

De zittingsperiode van deze Assemblee is haast ten einde. Het volk heeft de mogelijkheid de leden stuk voor stuk te beoordelen aan de hand van de geleverde prestaties. Velen zullen de gelegenheid krijgen om te herstellen van wat fout is gegaan. Voor anderen is het einde van de wedstrijd. Zij krijgen de gelegenheid niet om zich te herstellen. Het kwaad is al geschied. Hun daden worden opgetekend in het boek van de mensheid. Deze zijn onuitwisbaar en ter beschikking van het nageslacht. Hoe rijk, geweldig of sterk je was, komen niet erin voor. Maar de sporen van jouw handelingen als gezagdrager. Ook voor D.D. Bouterse, de huidige president; er is geen uitzondering. Hij is na R.R. Venetiaan tot nu toe de langst zittende president van ons land. 

Op 25 februari 1980 voorafgegaan door en voorafgaand aan een woelige periode, is Suriname opgeschrikt door een staatsgreep onder leiding van D. Bouterse. Vanaf die dag zou Suriname nooit meer het zelfde zijn. Een man die zich - ondanks tegenwerking van binnen- en buitenland - na veertig jaar nog steeds doet gelden in de Surinaamse politiek. 
Maar wat voor bijdrage in positieve zin, heeft hij geleverd aan de ontwikkeling van Suriname. 

Een greep uit de velen verworvenheden van de revolutie.
• Vóór 1980 waren er die ineen tehuis verbleven, dat zij moesten delen met aasgieren (tingifowru) denk maar de zogenaamde Lansigron. Nu wonen ze in een beter tehuis (Ashiana)
• De handelingsonbekwaamheid van de gehuwde vrouw is opgeheven.
• De gezondheidszorg is op een hoger niveau getild. SZF is opgericht. De decentralisatie is op gang gekomen en de mensen van het binnenland hebben vrije toegang tot gezondheidszorg.
• Gebieden die jaren lang verstoken waren van goed drinkwater zijn nu aangesloten op het waterleidingnet. Ook de districten en het verre binnenland mogen hiervan genieten.
• De mensen van het binnenland moesten verhuizen voor de bouw van de Afobakastuwdam die stroom zou leveren aan Paramaribo. De transmissielijn die de stroom distribueert naar Paramaribo gaat boven de huizen van de  lokale bevolking, terwijl zij het zonder elektriciteit moesten doen. Dankzij Bouterse kunnen ze nu van stroom genieten. 
• Er zijn grotere infrastructurele werken verzet, waaronder de brug over de Surinamerivier en die over de Coppenamerivier. Terwijl de brug van toenmalige Assembleevoorzitter Jagernath Lachmon - Suriname een miljoen Nederlandse gulden heeft gekost-, maar nooit Suriname heeft bereikt.
• Voor kinderen van het binnenland was het moeilijk en bijna onmogelijk in aanmerking te komen voor een studiebeurs in het buitenland. Met de komst van de revolutie is de  mogelijkheid geschapen voor degene die willen studeren ongeacht ras of sociale klasse. 

Op het gebied van productie heeft deze man ook zijn stempel gedrukt. Denk maar aan: Patamacca, Phedra, Para-Industries. De leiders van vóór 80 hadden geen geloof dat ooit olie in Suriname succesvol zou worden gevonden of ontwikkeld. Ze lachten onze champion, de heer Jharap, uit. Op 13 december 1980 is onder leiding van Bouterse Staatsolie opgericht. Eddy Jharap kreeg eindelijk de gelegenheid zijn droom te verwezenlijken. 

Op 7 januari jl. heeft de president in bijzijn van de directeur van Staatsolie het wereldkundig gemaakt dat de jarenlange speurtocht naar olie offshore eindelijk beloond is geworden. Voor Rudolf Elias een moment van emotie en blijdschap. Hij werd belachelijk gemaakt door degenen die hem niet geloofd hadden toen hij zijn enthousiasme en over het vinden van olie op zee deelde. Ook André Misiekaba’s extase was duidelijk toen hij zei dat “Suriname het toekomstige Dubai is”; hij werd zelfs in de Assemblee uitgelachen en bespot. Vandaag aan de dag  is het een droom die werkelijkheid kan worden.
Leuk of niet! De grond van al deze successen is gelegd op 25 februari 1980. Het is een feit dat je niet met een enkele pennenstreep kan doorhalen.

25 mei is in aantocht. Veel partijen maken zich klaar om deel te nemen aan de verkiezing. Ook de president en zijn partij treffen voorbereiding om de regeermacht te consolideren. Ongeacht de uitslag van de komende verkiezing, zal Bouterse met opgeheven hoofd het slagveld innemen of verlaten. Na 40 jaar als veldmaarschalk zijn de resultaten bemoedigend. 
"Wie dient, denkt niet alleen in 'ik'.
Wie dient, denkt niet alleen in 'zij'. 
Wie dient, denkt ook in 'wij'.
Want daar begint de overwinning op het onrecht. 
Want vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid, een betere wereld, die maak je samen".
Want niet vanuit het ‘ik’ en het ‘zij’, maar vanuit het ‘wij’, ontstaan de goede dingen.
Dat heeft de geschiedenis ons geleerd.
Dat moeten wij blijven herdenken. 
Dat moeten wij blijven afspreken. 
Met onszelf. 
En met elkaar.
Bouterse heeft gediend, met de wetenschap, dat er maar een Desiré Bouterse is.

Robby Amain
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April