VS deporteert Haïtianen ondanks angst voor coronavirus
08 Apr 2020, 10:56
foto
Mensen wachten om water te halen uit een gemeenschappelijke kraan, tijdens de uitbraak van de coronavirusziekte (Covid-19), in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS), het nieuwe epicentrum van de wereldwijde coronaviruspandemie, hebben dinsdag 61 Haïtiaanse migranten gedeporteerd, ondanks de angst om de dodelijke ziekte in het armste land van Amerika verder te verspreiden. Sommige Amerikaanse wetgevers, voorstanders van immigratie en Haïtiaanse mensenrechtenactivisten zeiden dat het onverantwoordelijk was dat de VS de deportaties naar Haïti voortzet. Haïti is slecht toegerust om elke uitbraak van ziekten als gevolg van een ontoereikende sanitaire infrastructuur en gezondheidszorg te beperken.

Het dichtbevolkte land sloot vorige maand zijn grenzen nadat het de eerste twee gevallen van het nieuwe coronavirus had ontdekt, dat de ademhalingsziekte Covid-19 veroorzaakt. Intussen is het aantal sindsdien opgelopen tot 25 in vergelijking met meer dan 380.000 in de VS.

Geen van de gedeporteerden had dinsdag symptomen voordat ze aan boord van de vlucht gingen. Ze zijn echter niet getest op het virus en kunnen asymptomatisch zijn, vertelde de Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Claude Joseph, tijdens een video persconferentie.

Drie migranten die de VS op 26 maart naar Guatemala hebben gedeporteerd en die zonder virussymptomen zijn aangekomen, zijn sindsdien in het ziekenhuis opgenomen na een positieve test.

De Haïtiaanse gedeporteerden zouden bij aankomst in quarantaine worden geplaatst, zei Joseph. Critici vragen zich af hoe effectief dit is, met meerdere lokale mediaberichten van degenen die in quarantaine ontsnappen.

"Als dit tot meer gevallen leidt, is Haïti niet voorbereid te reageren en blijft onze hele regio in gevaar", schreef vertegenwoordiger Democraat Andy Levin op Twitter.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Haïti, Israel Jacky Cantave, vertelde persbureau Reuters dat het ministerie met Amerikaanse functionarissen had onderhandeld over de vlucht om geen migranten met een strafblad op te nemen. Het land probeert zijn gevangenissen te ontlasten die bijzonder kwetsbaar zijn voor het uitbreken van een ziekte. Als zodanig ontving het minder gedeporteerden dan oorspronkelijk was voorgesteld, zei Cantave.

Guatemala heeft de Verenigde Staten ook verzocht de deportaties naar het land te beperken tot 25 personen per vliegtuig vanwege bezorgdheid over de verspreiding van het coronavirus.

De regering van Haïti heeft scholen en de meeste industriële parken gesloten om de verspreiding van het virus te voorkomen. Maar met de meeste Haïtianen die in de informele economie werken en van dag op dag leven, worstelt het om ze thuis te krijgen.

Vorig jaar waarschuwden rechtenorganisaties al voor een dreigende voedselcrisis vanwege de economische gevolgen van politieke onrust, stijgende inflatie en een slechte oogst. De autoriteiten zijn begonnen met de distributie van pakketten met basisgoederen zoals brood en rijst aan bijzonder kwetsbare huishoudens. Ze distribueren ook openbare handwasstations en desinfecteren openbare pleinen in sommige buurten, zoals de welvarende buitenwijk Petionville in Port-au-Prince.
Advertenties