Guyana roept Caricom-team terug voor hertelling stemmen
07 Apr 2020, 21:26
foto
Gecom-hoofd verkiezingsfunctionaris Keith Lowenfield en voorzitter van Gecom, oud-rechter Claudette Singh.


De hertelling van de stemmen van de landelijke verkiezingen van 2 maart in Guyana kan doorgaan. De verkiezingscommissie van Guyana (Gecom) heeft ermee ingestemd om het hoge Caricom-team terug te roepen om de geloofwaardigheid en de stemming te valideren. Naar verwachting zal woensdag een conceptplan worden gepresenteerd om de weg vrij te maken voor de start van het hertellingsproces.

Het Hof van Beroep heeft zondag geoordeeld dat de :"toezichthoudende" betrokkenheid van het Caricom-team bij de hertelling illegaal was. Na de uitspraak kwam de commissie maandag bijeen op het hoofdkantoor in Kingston, Georgetown. Het Caricom-team zal worden teruggeroepen om het hertellingsproces te valideren.

In een gesprek met de media na de bijeenkomst maandag, zei Gecom-commissaris Vincent Alexander dat een team van Caricom zal worden teruggeroepen om het hertellingsproces te valideren. Hij merkte op dat aan alle waarnemers zal worden gevraagd of ze nog steeds beschikbaar zijn om het proces te "observeren". Maar hoewel hun rol een van observatie zal zijn, zal die van de Caricom er een zijn van rechtvaardiging.

"We hebben vandaag besloten dat we onze voorkeur in termen van een externe instantie om enige validatie te geven, geven aan de Caricom," zei Alexander. "Het idee is om te kijken of we nog steeds Caricom betrokkenheid kunnen krijgen, niet als toezichthouder op de telling, maar als aanwezige die enige geloofwaardigheid en validatie kan geven aan wat Gecom doet," voegde hij eraan toe.

Vorige maand bracht een team van Caribische premiers, onder wie Keith Rowley onder leiding van Caricom-voorzitter en premier van Barbados, Mia Mottley, op uitnodiging van president David Granger een bezoek aan Guyana om een overeenkomst tussen Granger en oppositieleider Bharrat Jagdeo te sluiten. Er werd overeengekomen dat een Caricom-team de hertelling zou begeleiden, waarbij er een aide-memoire werd getekend waarin de rol van de Caricom wordt beschreven.

Het Caricom-team met Angela Taylor (hoofd verkiezingsfunctionaris van Barbados), Anthony Boatswain, (voormalig minister van Financiën van Grenada), Francine Baron (teamvoorzitter en voormalig procureur-generaal en minister van Buitenlandse Zaken van Dominica), Fern Nacis-Scope (hoofd verkiezingsfunctionaris van Trinidad en Tobago) en Cynthia Barrow-Giles (Senior Lecturer aan de University of the West Indies) reisde daarop naar Guyana. Het vertrok echter op 17 maard nadat een bevel was uitgevaardigd om de hertelling te blokkeren. Dat bevel is inmiddels door de voltallige rechtbank verworpen.

Mottley had bij vertrek gezegd dat het team openstaat voor terugkeer naar Guyana. De Gecom is nu bezig met de procedures die gevolgd zullen worden bij de hertelling. Wanneer de hertelling daadwerking begint, is nog niet bekendgemaakt. Naar verwachting zal het Arthur Chung Conference Center worden gebruikt voor de hertelling van de stemmen van alle tien kiesdistricten.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April