Stad in Ecuador heeft geen lijkkisten meer
07 Apr 2020, 01:52
foto
De kartonnen doodskisten "zullen een grote hulp zijn bij het bieden van een waardige begrafenis voor mensen die stierven tijdens deze gezondheidsnoodsituatie", tweette het kantoor van de burgemeester van Guayaquil, Ecuador. (Foto: AFP)



Het stijgende aantal Covid-19-sterfgevallen in Guayaquil, de tweede stad van Ecuador, heeft geleid tot een tekort aan doodskisten' De lokale bevolking is daardoor gedwongen om kartonnen dozen te gebruiken, aldus het stadsbestuur.

De autoriteiten van de havenstad in de Stille Oceaan zeiden dat ze een schenking van 1.000 geperste kartonnen kisten hadden ontvangen van lokale producenten en deze hadden afgeleverd voor gebruik op twee lokale begraafplaatsen. "Zodat ze aan de vraag kunnen voldoen", zei een woordvoerder van het stadhuis tegen persbureau AFP. "Er zijn geen doodskisten in de stad of ze zijn extreem duur."

Zakenman Santiago Olivares, eigenaar van een keten van uitvaartcentra, zei dat zijn bedrijf de vraag niet kon bijhouden. "Ik verkocht de 40 die ik in het filiaal in het centrum had en 40 andere van mijn hoofdkantoor. Ik moest er in het weekend nog 10 bestellen en ze zijn op," vertelde Olivares aan AFP.

De goedkoopste doodskisten kosten momenteel ongeveer US$ 400. Olivares zei dat een avondklok van 15 uur in de stad bijdroeg aan het tekort aan basisgrondstoffen voor grafkistenmakers zoals hout en metaal.

Vorige week plaatsten bewoners op sociale media video's van achtergelaten lichamen op straat in de Latijns Amerikaanse stad die het zwaarst door de pandemie werd getroffen. De regering riep eerder deze week troepen op om 150 lijken op te halen van straten en huizen, nadat mortuariumwerkers in de stad de achterstand bij het ophalen niet konden bijhouden.

De kartonnen doodskisten "zullen een grote hulp zijn bij het bieden van een waardige begrafenis voor mensen die stierven tijdens deze noodsituatie", schreef het kantoor van de burgemeester van Guayaquil op Twitter. Ecuador meldde zondag 3.646 gevallen van het coronavirus, waaronder 180 doden, waarvan de meeste in Guayaquil en de omliggende provincie Guayas.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April