Jessurun wijst op gevaar gemeenschapsbesmetting Covid-19
03 Apr 2020, 00:01
foto
In tegenstelling tot de eerste dagen, is het op de vijfde avond van de gedeeltelijke lockdown relatief rustig in Paramaribo Zuidwest. (Foto's: Konrad Acton)


De directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, benadrukt dat het heel belangrijk is dat mensen de 2 meter afstand en de hygiëne maatregelen in acht nemen. Gemeenschapsbesmetting van Covid-19 moet worden voorkomen. Daarom is het belangrijk dat mensen de gedeeltelijke lockdown niet negeren.  Konrad Acton, districtssecretaris van Paramaribo Zuidwest, zegt aan Starnieuws dat de vijfde avond van de lockdown relatief rustig was. Er zijn geen noemenswaardige obstakels ondervonden door de politie in Latour en de Goede Verwachting. In Ephraimzegenweg had de politie wel te maken met een brand van een autoband op straat. Niemand is in de omgeving aangetroffen. 


Brand van een autoband aan de Ephraimzegenweg rond 22.40 uur. 

Jessurun legt uit dat één besmette persoon drie anderen kan besmetten in een week. Binnen een maand kunnen meer dan 25000 personen besmet raken. Van deze ruim 25000 mensen zullen ruim 4000 personen opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Dit op basis van de percentages die wereldwijd gangbaar zijn. Van dit aantal zullen 1300 tot 1500  patiënten belanden in de intensive care unit. Ongeveer 700 zullen doodgaan. Suriname heeft de capaciteit niet om alle mensen die besmet kunnen raken, op te vangen, stelt de directeur van Volksgezondheid. 

Bij deze berekening gaat met de gedeeltelijke lockdown het aantal besmettingen met 40% omlaag. Door de sociale afstand, hygiëne en maatregelen, dropt het nog meer. Zich richtend tot vooral jongeren die op straat komen, lockdown party's houden, doet ze een beroep op hen om de regels in acht te nemen. Gemeenschapsbesmetting zal fataal worden en dit moet worden voorkomen. Het land zal de situatie niet aankunnen als mensen zich niet houden aan de maatregelen die door de regering zijn getroffen. De veiligheidsmaatregelen zijn van belang voor eenieder. 

In het Wanica Ziekenhuis kunnen 36 personen opgevangen worden, met een mogelijke uitbreiding tot 48 en bij een upscaling kan dat tot 180. Het St. Vincentius Ziekenhuis beschikt over 5 beademingsapparaten en het Wanica Ziekenhuis 8. Bij upscaling wordt het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ingezet met 15, en bij uitbreiding kan dat oplopen tot 24. De overige ziekenhuizen blijven beschikbaar voor patiënten met andere aandoeningen. 
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April