Broodman Pokigron kan niet anders dan prijs verhogen
03 Apr 2020, 08:36
foto


Iedereen kent hem als 'broodman Bolo' te Pokigron en omgeving. Hij heeft dagelijks meer dan 150 klanten. Bakker Steven zegt ten einde raad te zijn. Aan de ene kant denkt hij aan het volk en aan de andere kant kan hij geen dief zijn van zijn eigen portemonnee. Niet lang terug heeft hij zijn puntjes al verhoogd naar SRD 1.50. Door de stijging van de prijs van een zak meel is hij genoodzaakt zijn prijs te verhogen naar SRD 2 per puntje. Dit zal hij met gemengde gevoelens moeten doen, zegt broodman Bolo

De broodman werkt samen met zijn zoon en staat elke dag om half drie in de ochtend op. Hij treft al zijn voorbereidingen en om 07.00 zijn de verse puntjes klaar om aan de man te brengen. Hij levert ook voor sommige klanten waarbij hij alle Covid-19 voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Vooral de mensen langs de weg naar Atjoni maken goed gebruik van zijn diensten. Na een rustpauze vangt hij weer om 15.00 uur aan. Deze keer voor de consumenten die het brood voor het avondmaal op tafel moet leggen. Medio maart heeft de bakker de prijs vanwege de stijgende onkosten moeten aanpassen naar SRD 1.50 voor een puntje. Daarvoor kostte een broodje nog SRD 1.

Brood kan volgens bakker Steven als eerste levensbehoefte worden aangemerkt. Ongeveer 75% van de lokale gemeenschap koopt brood bij hem. Met de stijging zag hij ook zijn afzet dalen, geeft hij aan. Twee grote afnemers zijn toen per direct gestopt. “Met een broodprijs van SRD 1, kostte een zak meel SRD 210. Met de verhoging van medio maart kostte een zak meel SRD 375. Nu kost aan zak meel op Atjoni SRD 400”. Dit brengt volgens zijn calculatie met zich mee dat de prijs per brood SRD 2 zal zijn.” 

Of de gemeenschap hetzelfde hoeveelheid zal afnemen is nog de vraag. De ondernemer vreest een achteruitgang. Dit geldt ook voor zijn collega bakkers in het Boven-Surinamegebied waar een puntbrood al SRD 2.50 kost. Daarom doet hij het verzoek om de prijs van een zak meel stabiel te houden en mogelijk dat bakkers in het binnenland een betere of gesubsidieerde prijs hiervoor te laten betalen. Zelf probeert hij rechtstreeks af te nemen van de leverancier. Echter komt de leverancier zijn afspraken niet na, geeft hij aan. Voor zijn meel is hij dan afhankelijk van de winkelier op Atjoni. Hij hoopt op een spoedige aanpak, zodat brood betaalbaar blijft voor de gemeenschap en zijn bedrijfje ook niet over de kop gaat.

Ala-D Media
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April