Coronavirus: De inzet van veldhospitalen wereldwijd
31 Mar 2020, 19:18
foto
The Rolling Stones behoren tot de artiesten die hebben opgetreden in het Pacaembu-stadion in Sao Paulo,Brazilië. (Getty Images)


Wereldwijd zijn er nu meer dan 826.200 gevallen van coronavirus, met minstens 40.500 doden. Om het hoofd te bieden aan de druk die de gezondheidsstelsels dreigt te overweldigen, bouwen landen veldhospitalen die duizenden patiënten kunnen behandelen.

Strijdkrachten en zelfs ontslagen vliegtuigarbeiders worden opgeroepen voor de bouw en om dokters en patiënten te ondersteunen. Conferentielocaties, stadions en kermissen zijn enkele van de locaties die worden gebruikt.

In Londen, het Verenigd Koninkrijk, is de ExCel-congreslocatie ingericht als een ziekenhuis met bedden voor 500 patiënten, uiteindelijk oplopend tot 4.000.

New York City is het epicentrum van de Amerikaanse coronavirusuitbraak, aangezien het land nu de wereldleider is in het aantal bevestigde gevallen. Het aantal doden als gevolg van het coronavirus is in de Verenigde Staten gestegen tot meer dan 3.400, met dagelijks bijna 200 doden alleen al in New York City. Er wordt gewerkt aan een veldhospitaal in Central Park en een tijdelijk lijkenhuis buiten een groot ziekenhuis.


Het Amerikaanse marinehospitaalschip Comfort passeert Manhattan terwijl het de Haven van New York binnenvaart. Het schip moet de druk op de ziekenhuizen gaan verlichten. (Foto: Reuters)

Het Amerikaanse marinehospitaalschip de Comfort ligt nu aangemeerd in New York City om te helpen bij de uitbraak daar. Het schip dat ongeveer 1.000 bedden heeft, zal alleen niet- corona-patiënten opnemen, om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. In Florida zal de Amerikaanse kermis op één county plaats bieden aan 250 ziekenhuisbedden, en op de luchthaven van Fort Lauderdale wordt een andere locatie gebouwd.

Artsen in het zwaarst getroffen land van Europa, Italië, hebben in hun ziekenhuizen 'oorlogse' omstandigheden beschreven terwijl ze patiënten probeerden te behandelen. In Crema, Lombardije, heeft het leger tenten opgezet en 52 dokters die vanuit Cuba zijn ingevlogen, zullen medici assisteren.
Een tentoonstellingscentrum in Teheran zal duizenden Iraanse patiënten behandelen. (Foto: Alamy)
 
Iran heeft moeite gehad om zijn uitbraak te bedwingen, met meer dan 2.640 doden door het virus. Een door het leger opgezet ziekenhuis in de hoofdstad Teheran kan 2.000 patiënten opnemen.

Brazilië heeft meer dan 4.250 gevallen van het virus, met 136 dodelijke slachtoffers. Clubs hebben voormalige WK-locaties aangeboden voor gebruik door het gezondheidssysteem. Voetbalstadion en concertlocatie Pacaembu Stadium in Sao Paulo is omgebouwd tot een tijdelijk ziekenhuis met plaats voor 200 bedden. Paul McCartney en de Rolling Stones behoren tot de artiesten die hebben opgetreden in het Pacaembu-stadion in Sao Paulo.

Half maart is begonnen met de bouw van een veldhospitaal in Rafah, Gazastrook. De Verenigde Naties waarschuwen dat armoede en een verzwakt gezondheidssysteem in de Palestijnse gebieden de uitbraak van het coronavirus rampzalig zouden maken.

 

Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April