Spaanse coronavirusgevallen overtreffen China
30 Mar 2020, 15:54
foto
Gezondheidswerkers in beschermende kleding brengen zuurstofflessen naar de Spoedeisende afdeling van de 12e Octubre Hospitaal te midden van de uitbraak van de corona-epidemie in Madrid, Spanje. (Foto: Reuters)


Het totale aantal coronavirusgevallen in Spanje heeft vandaag dat van China overtroffen. Bedrijfsleiders en regionale autoriteiten hadden echter kritiek op het besluit van de regering om de verplaatsing van mensen verder te beperken en niet-essentiële werknemers tot half april thuis te houden.

Een dodental van 812 mensen 's nachts bracht het totale aantal dodelijke slachtoffers in Spanje op 7.340, terwijl het aantal infecties maandag met 8% steeg tot 85.195, tegen 81.470 in China, waar de ziekte eind 2019 is ontstaan.

Ook in Nederland is het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus vandaag gestegen tot 11.750. In één dag kwamen er 884 nieuwe gevallen bij en 93 nieuwe sterfgevallen. Het Nationaal Instituut voor Gezondheid (RIVM) van Nederland bevestigde de cijfers, een stijging van 8,1 procent in gevallen, op zijn officiële Twitter-account. Het totaal aantal doden is gestegen tot 864.

Chief Emergency Health Fernando Simon van Spanje, die dagelijks briefings houdt over de epidemie, is positief getest op het virus, zei zijn plaatsvervanger. Maria Jose Sierra, die Simon verving, zei dat de dagelijkse toename van het aantal infecties sinds de invoering van lockdown-maatregelen is afgenomen tot gemiddeld 12% sinds 25 maart, van ongeveer 20% in de periode van 15-25 maart.

Toen Spanje ontwaakte in de derde week van een landelijke afsluiting - de strengste tot nu toe - hingen de vlaggen halfstok in de hoofdstad en de omliggende regio, dat het epicentrum van de epidemie is. De regering zei dat zij begrafenisprijzen oplegde, naar aanleiding van berichten dat de begrafenisondernemers profiteerden van de toegenomen vraag. De eerste partij medische benodigdheden die Spanje had aangevraagd bij het NAVO-centrum voor rampencoördinatie, kwam zondagavond per vliegtuig aan vanuit Tsjechië.

Nadat de regering zaterdag had aangekondigd dat alle niet-essentiële werknemers twee weken thuis zouden blijven, zei Antonio Garamendi, president van de Spaanse zakenvereniging, dat de blokkering zou kunnen leiden tot een complete sociale crisis en bekritiseerde de vertraging bij het verduidelijken van welke sectoren "essentieel".

"Als je het land stopt, hebben we binnen vijf maanden een enorm sociaal probleem", zei hij in een televisie-interview. De regering heeft bedrijven 24 uur extra de tijd gegeven om de activiteiten te beëindigen, en de niet-essentiële activiteiten worden dinsdag volledig gesloten.

In Baskenland, een belangrijk industrieel knooppunt, beschreef bedrijfsvereniging ConfeBask de nieuwe maatregelen als onverantwoordelijk en onnadenkend, en drong erop aan dat verdere stilleggingen de sociale en economische gevolgen van de crisis alleen maar zouden verergeren.

De Catalaanse zakengroep Foment del Treball riep op tot verdere maatregelen om de klap van de gedwongen sluiting op te vangen en zei dat de staat 75% van de arbeidskosten moet dekken die bedrijven in de periode hebben gemaakt door beperkte toegang tot fondsen.

Maar de regering, die eerder deze maand een ongekend economisch hulppakket van 200 miljard euro aankondigde, verdedigde haar beleid. "We hebben altijd beweerd dat het doel was om de strijd tegen de verspreiding van het virus in evenwicht te brengen met de basis van ons economisch systeem", zei minister van Transport Jose Luis Abalos op de nationale televisie.

Luis de Guindos, de Spaanse vicepresident van de Europese Centrale Bank, zei in een radio-interview dat de strengere afsluiting een economische tol zou eisen, maar als Spanje de sluiting van veel bedrijven zou kunnen voorkomen, zouden ze kunnen herstellen wanneer het normaal leven terugkeert.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April