Laagste olieprijs in 18 jaar, onder de $ 20
30 Mar 2020, 10:26
foto
Het verloop van de olieprijzen. (Grafiek: Reuters)


De olieprijzen zijn vandaag, maandag, scherp gedaald. De Amerikaanse ruwe olie dook kort zelfs onder de US$ 20. Brent bereikte het laagste niveau in 18 jaar, vanwege de toegenomen angst dat de wereldwijde sluiting door het coronavirus maanden zou kunnen duren en de vraag naar brandstof verder zou kunnen dalen.

Brent-ruwe olie, de internationale benchmark voor olieprijzen, daalde met 2,08 dollar of 8,3% tot US$ 22,85 dollar, na eerdere daling tot US$ 22,58 dollar, de laagste sinds november 2002. De ruwe olie van de Amerikaanse West-Texas Intermediate (WTI) daalde met US$ 1,11 of 5,2% tot US$ 20,40. Eerder in de verhandeling zakte WTI naar US$ 19,92.

De olieprijs is nu zo laag dat het voor veel oliemaatschappijen onrendabel wordt om actief te blijven, aldus analisten. Producenten met hogere kosten zullen geen andere keuze hebben dan de productie stop te zetten, vooral omdat de opslagcapaciteiten bijna vol zijn.

"De wereldwijde vraag naar olie verdampt als gevolg van Covid-19-gerelateerde reisbeperkingen en sociale afstandsmaatregelen", zegt UBS-olieanalist Giovanni Staunovo. "Op de korte termijn moeten de olieprijzen mogelijk lager in de cashkostencurve handelen om de productie stop te zetten om te voorkomen dat tanktops worden bereikt," voegde hij eraan toe.

Hoofd van de oliemarkten van Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen, zei: "De toeleveringsketens op de oliemarkt zijn verbroken vanwege de ongelooflijk grote verliezen in de vraag naar olie, waardoor alle beschikbare alternatieven voor aanpassingen van de toeleveringsketen in april en mei moeten worden doorgevoerd", inclusief het inperken van raffinaderijen en het vergroten van onshore of offshore opslag.

De vrachttarieven van supertankers stijgen deze maand voor de tweede keer, terwijl handelaren zich haasten om schepen te beveiligen voor opslag.

Analisten van Goldman Sachs zeiden dat de vraag van reizigers en luchtvaartmaatschappijen, die goed zijn voor ongeveer 16 miljoen vaten per dag van de wereldwijde consumptie, mogelijk nooit zal terugkeren naar het vorige niveau. De prijzen moedigen handelaren aan om olie op te slaan voor toekomstige verkopen. "Dit uitputtingsspel zal de prijzen waarschijnlijk nog lager brengen en zelfs een prijs van US$ 10 per vat is niet langer ondenkbaar", zegt Hussein Sayed, analist bij FXTM.

Centrale banken en regeringen gingen door met hun pogingen om hun economieën te ondersteunen, maar analisten trokken de doeltreffendheid van hun maatregelen in twijfel. JP Morgan voorspelt dat het wereldwijde bbp in de eerste helft van het jaar met 10,5% op jaarbasis zal krimpen. Maandag hebben centrale banken in China en Singapore het monetaire beleid agressief versoepeld, terwijl de regering van Maleisië in het weekend een stimuleringspakket van US$ 58 miljard heeft onthuld.

Door instortende olieprijzen hebben sommige Afrikaanse producenten te maken gehad met inkomstenderving wanneer ze die het meest nodig hebben om het coronavirus aan te pakken. Soevereine vermogensfondsen uit olieproducerende landen, voornamelijk in het Midden-Oosten en Afrika, zijn ook op weg om tot US$ 225 miljard aan aandelen te dumpen.
Advertenties