Ook Canada spreekt zich uit over situatie Guyana
29 Mar 2020, 12:32
foto
Michael Grant, de adjunct-directeur en senior analist bij Global Affairs Canada.


Een hoge Canadese regeringsfunctionaris heeft duidelijk gemaakt dat Canada geen regering zal erkennen die de wil van het Guyanese volk niet weerspiegelt. Michael Grant, de adjunct-directeur en senior analist bij Global Affairs Canada tweette vrijdag op zijn officiële account dat Canada de situatie in Guyana nauwlettend volgt.

Grant zei dat Canada vindt dat een hertelling van de stemmen die op 2 maart zijn uitgebracht noodzakelijk is. "We volgen de juridische procedures in verband met de verkiezingen in Guyana nauwlettend. Wij vinden dat een hertelling van de stemmen nodig is om ervoor te zorgen dat elke stem wordt geteld. De wil van het volk moet volgens Canada worden gerespecteerd om de legitimiteit van een naar behoren gekozen regering te erkennen", twitterde Grant.

De resultaten van de verkiezingen blijven controversieel, aangezien het proces-verbaal in Guyana's grootste kiesdistrict - regio vier - door oppositiepartijen, internationale verkiezingswaarnemers en buitenlandse mogendheden als frauduleus werd beschouwd.

De Europese Unie, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben allemaal gedreigd met sancties tegen Guyana als een president wordt beëdigd op basis van frauduleuze resultaten.

Een overeenkomst tussen de oppositieleider en de zittende president, David Granger, voor een onder toezicht van de Caricom gehouden nationale hertelling van stemmen is sindsdien geblokkeerd door het Hoge Gerechtshof na een verzoek daartoe door één van de eigen kandidaten van de president. Deze zaak ligt nog steeds op tafel van de rechtbank.

Soevereine staat
Het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft intussen bekendgemaakt dat zijn ambassadeur in de Verenigde Staten, Riyad Insanally, heeft gesproken met de Amerikaanse waarnemend minister van Buitenlandse Zaken, Michael Kozak. Het onderwerp was de situatie van de algemene en regionale verkiezingen in Guyana. "In dit verband, en ten behoeve van alle internationale partners en vrienden, wenst het ministerie van Buitenlandse Zaken te bevestigen dat Guyana een soevereine rechtsstaat blijft."

Het stelt dat de algemene en regionale verkiezingen op 2 maart 2020 werden gehouden volgens de grondwet en de wetten van Guyana. Het verkiezingsproces wordt geleid door de Guyana Elections Commission (Gecom), een onafhankelijk orgaan, dat constitutioneel is gemachtigd om vrije, eerlijke en transparante verkiezingen te leiden en te beheren.

Guyana zegt de rol en het werk van alle uitgenodigde waarnemers te waarderen. Het merkt op dat de uitvoerende macht van de regering nooit heeft  geprobeerd Gecom op enigerlei wijze te beïnvloeden, te verstoren of te instrueren. Het verkiezingsproces is nog niet voltooid en Gecom heeft geen verklaring afgelegd.

De uitvoerende macht heeft volgens de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken "oprecht en te goeder trouw geprobeerd een weg voorwaarts te vinden" door het Caricom-team uit te nodigen voor een hertelling. De Hoge Raad is benaderd en is tussenbeide gekomen; zijn uitspraken, die nog worden afgewacht, zullen worden gerespecteerd in overeenstemming met de grondwet en wetten van Guyana. "Er is geen sprake van een schending van de rechtsstaat in Guyana. De coalitieregering APNU + AFC blijft bestaan ​​totdat een opvolger is verklaard en in haar plaats is beëdigd."
Advertenties