'Zanderij' neemt historisch afscheid van KLM Boeing 747
28 Mar 2020, 14:31
foto


Op 7 april 1972 landde voor het eerst een Boeing 747 van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) op luchthaven Zanderij. Hiermee had Suriname het primeur om als eerste Zuid Amerikaans land het iconisch toestel te verwelkomen. Vandaag is KLM voor de laatste keer met de “Jumbo Jet” vertrokken richting Suriname en wordt verwacht om 16.20 uur op onze internationale luchthaven. KLM neemt per 29 maart vervroegd afscheid van haar Boeing 747 passagiersvloot vanwege de corona-crisis.

Vliegtuigfabrikant Boeing introduceerde de 747 in 1969, een revolutionair viermotorig toestel die de luchtvaartwereld definitief veranderde. Het toestel vloog sneller en vervoerde twee keer zoveel passagiers in vergelijking tot andere vliegtuig types. Hierdoor konden er meer routes en naar verdere bestemmingen gevlogen worden. KLM ontving in 1971 haar allereerste Jumbojet: de Boeing 747-200, een verbeterde versie van het oorspronkelijke model. Al gauw besloot KLM dit toestel in te zetten op de Paramaribo route en konden Nederland en Suriname voortaan rechtstreeks verbonden zijn met elkaar. Tussen 1972 en heden vloog KLM voornamelijk met de Boeing 747 (-200, -300 en -400 variant) op de route Amsterdam – Paramaribo, tussendoor werd ook de DC-8 en MD-11 ingezet.

KLM-crew op J. A. Pengel Airport tijdens het 100- jarig bestaan van KLM. (Foto: KLM Suriname)

De Boeing 747, ook wel Queen of the Skies genoemd, moet langzamerhand plaats maken voor nieuwe tweemotorige toestellen van Boeing en Airbus die efficiënter in gebruik zijn. KLM is sinds enkele jaren gestart met de uitfasering van haar 747- vloot, waarbij het laatste toestel in mei 2021 de vloot zou moeten verlaten. Vanwege de corona-crisis die de luchtvaartwereld hard treft, heeft de maatschappij als financiële maatregel besloten tot een versnelde uitfasering per 29 maart 2020.

Sinds het Surinaams luchtruim voor inkomende passagiersvluchten gesloten is per 14 maart, heeft KLM met toestemming van de Surinaamse autoriteiten 12 repatriëringsvluchten uitgevoerd tussen Paramaribo en Amsterdam. De laatste repatriëringsvlucht zal vanavond om 19.15 uur vertrekken naar Nederland en gaat de geschiedenisboeken in als de laatste KLM Boeing 747 die de J.A. Pengel International Airport zal verlaten. Hiermee sluit onze internationale airport ook haar deuren tot nader orde, aangezien er geen lijnvluchten meer plaatsvinden en de geplande repatriëringsvluchten afgelopen 2 weken uitgevoerd zijn. Alleen bij uitzonderingen zoals medische, cargo- en nieuwe repatriëringsvluchten zal de airport tijdelijk opengaan.

Santosh Gangaram Panday


Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April