Bouva: Dialoog over valutawet constructief verlopen
28 Mar 2020, 01:46
foto
Melvin Bouva, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee


De dialoog tussen de leiding van De Nationale Assemblee en de besturen van de Surinaamse Bankiersvereniging, Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en Survam over de nieuwe valutawet, is vrijdag vruchtbaar verlopen. Ook een vertegenwoordiging van C-47 was aanwezig. In een intensieve sessie met elkaar en deskundigen is diepgaand gesproken over de onduidelijkheden en gewenste verbeteringen in de wet, zegt vicevoorzitter Melvin Bouva.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en vicevoorzitter Bouva hebben evenals de overige vertegenwoordigers, het belang van de wet benadrukt. Zij hebben aangegeven zich te scharen achter het doel en strekking van de wet welke zich voornamelijk richt op de ordening van het valutaverkeer, het stimuleren van giraal verkeer en versterking van de deviezenreserve van de Centrale Bank van Suriname. In de uitvoering blijken er volgens diverse stakeholders echter technische en administratieve onvolkomenheden te zijn, die aan de orde zijn gesteld. Dit is van belang voor een feilloze uitvoering van de wet. 

De deskundigen zullen deze punten nader bestuderen en verwerken, zegt Bouva. Er is ook duidelijkheid gevraagd over tal van zaken over de uitvoering van de wet waaronder valutatransacties met het buitenland, tussen diverse valuta's en betalingen. Intussen zijn er ook werkafspraken gemaakt met de governor van de Centrale Bank, Maurice Roemer, en is de wet reeds in werking getreden. Bepaalde zaken zullen nader worden uitgewerkt. 

"Wij zijn in elk geval goed gestemd dat de wet zowel op de koers als op bepaalde prijzen reeds een positieve werking heeft. De voorstellen om te komen tot een eventuele technische aanscherping van de wet, worden komende week ook met andere relevante betrokkenen verder besproken," zegt Bouva. 
Advertenties