Coronavirus: Maleisische mannen modderen aan met winkelen
28 Mar 2020, 10:34
foto
De variëteit aan voedselwaren die te koop zijn, kan voor verwarrende keuzes in Maleisië zorgen. (Getty Images)


Het besluit van de Maleisische regering om alleen "het gezinshoofd" het huis te laten verlaten om te winkelen, als onderdeel van maatregelen om de uitbraak van het Covid-19-coronavirus te onderdrukken, heeft onbedoelde gevolgen gehad. Sommige mannen zijn onverwachts verantwoordelijk voor de boodschappen en moeten plotseling onderscheid maken tussen verwarrende soorten groenten, kruiden en specerijen.

"De overheid staat een man toe om zonder toezicht te winkelen? Rampzalig", was de onmiddellijke schertsende conclusie van een vrouw op Twitter. Verschillende mannen waren het er echter mee eens en uitten hun angst op sociale media.

Een Facebook-post van drie mannen die stukjes papier in een gangpad van een supermarkt bekijken, is meer dan 30.000 keer gedeeld. Muzaffar Rahman die de post plaatste zei dat het winkelen voelde als "een speurtocht", waarbij iedereen zijn lijst meerdere keren controleerde.

"De echte betekenis van paniekaankopen is wanneer de man als hoofd van het huishouden zelf boodschappen moet gaan doen. Aan de paniek toevoegen is dat de man nooit heeft hoeven te herkennen wat gember, laos, kurkuma, Chinese selderij, lente-uitjes of bieslook zijn ', grapte een andere Twitteraar.

Verschillende mannen gaven toe dat ze in de war waren. "Ik voelde me duizelig toen ik probeerde te bedenken welke mosterdgroenten, welke spinazie en welke paksoi waren", zei een andere Twitter-gebruiker. "Toen waren er veel soorten kool - de lange, de ronde, de korte."


Muzaffar zei dat hij onder de indruk was dat zijn vrouw items had vermeld volgens de lay-out van de supermarkt. (FB Muzaffar Rahman)

Een ander noemde zojuist zijn vele mogelijke keuzes om hem te vertellen dat hij rode uien moest kopen: "Roze uien, grote uien, grote Indiase uien, kleine Indiase uien, Myanmar-uien, Thaise uien, Indonesische uien". Eén van hen zei dat hij geen moeite had met het boodschappenlijstje, totdat hij werd geconfronteerd met de verscheidenheid aan maandverband die werd aangeboden.

Saidatul Akhmar Yahya, een 37-jarige bankier vertelde BBC dat ze normaal de boodschappen doet en dat haar 30-jarige broer Amirul Shafiq vaak langskomt om te helpen. Toen ze deze week vanuit huis werkte, gaf ze hem echter een boodschappenlijstje met 'sperziebonen' - gedroogde peulvruchten die ze wilde gebruiken om een ​​ zoete soep voor het theedrinken te maken. Maar hij kwam terug met kousenband. "Ik ben sprakeloos en blijf tot tranen toe lachen", zei ze.

Amirul zei dat zijn zus hem over elk item had geïnformeerd, maar in de supermarkt: "Ik was ook een beetje verlegen om de lijst te voorschijn te halen ... omdat ik een paar andere mannen ook zag worstelen, op zoek naar de items op hun lijst." Hij herinnerde zich net dat hij bonen moest kopen. Hij nam ook anderhalf uur de tijd om de boodschappen te doen in plaats van het gebruikelijke half uur. "Ze bleef me vragen waarom ik zo laat was."

"Dodelijke blik"
Een andere man vertelde dat hem werd gevraagd om een ​​stuk laos te kopen en hij met 1 kg er van terugkwam: "De dodelijke blik die de missus gaf, is onvergetelijk". Andere gebruikers stelden behulpzaam voor dat hij de rest plant om een ​​continue aanvoer thuis te garanderen.

Maar er is hulp voor diegenen die nieuw zijn in de boodschappen. Een deelstaatregering en een supermarkt hebben gedeelde infographics voor het labelen van boodschappen en kipdelen. Een chef-kok heeft een video gepost met advies over het kiezen van verse vis. Een andere populaire post op Facebook heeft mannen geadviseerd om ervoor te zorgen dat hun telefoons volledig zijn opgeladen voordat ze het huis verlaten, zodat ze hun vrouwen kunnen raadplegen tijdens het winkelen - hij adviseert dat niet te doen via de luidspreker. "Eén van deze kopers op afstand werd door zijn vrouw telefonisch uitgescholden toen hij de luidspreker aan had ... verkeerde wortels."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April