Rusland roept op tot een nieuwe uitgebreide OPEC-deal
27 Mar 2020, 13:50
foto
Kirill Dmitriev, hoofd van het Russische staatsinvesteringsfonds wil nieuwe OPEC+ overeenkomst. (Foto: Reuters)


Een nieuwe OPEC + -overeenkomst om de oliemarkten in evenwicht te brengen, is mogelijk als andere landen meedoen, zei Kirill Dmitriev, hoofd van het Russische staatsinvesteringsfonds. Hij voegde eraan toe dat landen ook moeten samenwerken om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen.

Een pact tussen de Organisatie van de Olie-exporterende Landen en andere producenten, waaronder Rusland (bekend als OPEC +), om de olieproductie te beteugelen om de prijzen te ondersteunen, viel eerder deze maand uit elkaar. Het gevolg was dat de wereldwijde olieprijzen in een stroomversnelling kwamen.

"Gezamenlijke acties van landen zijn nodig om de (mondiale) economie te herstellen ... Ze zijn ook mogelijk in het kader van de OPEC + -overeenkomst", vertelde Dmitriev, hoofd van het Russian Direct Investment Fund (RDIF), aan Reuters in een telefonisch interview . Dmitriev en de minister van Energie, Alexander Novak, waren de belangrijkste onderhandelaars van Rusland in de productieverlaging met de OPEC. De bestaande deal loopt af op 31 maart.

"We hebben contact met Saudi-Arabië en een aantal andere landen. Op basis van deze contacten zien we dat als het aantal OPEC + -leden zal toenemen en andere landen zullen toetreden, er een mogelijkheid is voor een gezamenlijke overeenkomst om de oliemarkten in evenwicht te brengen."

Dmitriev weigerde te zeggen wie de leden van de nieuwe deal zouden moeten zijn of zouden kunnen zijn. De Amerikaanse president Donald Trump zei vorige week dat hij op het juiste moment betrokken zou raken bij de olieprijsoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland.

Dmitriev zei ook dat een wereldwijde economische crisis onvermijdelijk was, aangezien de wereldwijde schuld aan het bruto binnenlands product van de wereld in de tijd van de vorige economische crisis van 2008 tot 230% was gestegen en nu tegen 323% aanliep. Het virus heeft het veroorzaakte, zei hij. "Inspanningen om de betrekkingen tussen Rusland en de Verenigde Staten te herstellen zijn nu net zo belangrijk als altijd. We zullen al het mogelijke doen en hopen dat de Verenigde Staten ook zullen begrijpen dat dit nodig is", zei hij.

Het fonds - het Russian Direct Investment Fund - en zijn partners hebben tot nu toe 500.000 coronavirus-testkits geproduceerd, maar zijn van plan de productie te verhogen tot 2,5 miljoen kits per week. President Vladimir Putin zei donderdag dat hij hoopte dat Rusland het coronavirus binnen 2-3 maanden zou verslaan. Het totale aantal geïnfecteerde Russen, waaronder enkele naasten van de elite van het land, is boven de 1.000, met vier virusgerelateerde sterfgevallen.

Dmitriev zei dat hij vindt dat Rusland voorbeelden van Zuid-Korea en Hong Kong zou moeten volgen - die hebben aangetoond hoe testen de verspreiding van het coronavirus kan beperken. Voorlopig richten het fonds en zijn partners zich op het maken van tests voor bedrijven die ze nodig hebben om werknemers te testen in steden waar hun grote fabrieken zijn gevestigd, de zogenaamde single-industry of 'monotowns'.

Dmitriev zei dat binnen een maand testkits voor snel en massaal openbaar gebruik klaar zouden zijn, zodat mensen ze thuis konden bestellen via taxi- en bezorgservice-apps bij technologiebedrijven Yandex en Mail.Ru. Slechts een derde van alle tests wordt geëxporteerd.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April