VS heeft wereldwijd meeste corona-infecties
27 Mar 2020, 09:48
foto
President Donald Trump heeft de stijging van het aantal corona-infecties in zijn land toegeschreven aan het aantal testen dat het doet.


De Verenigde Staten (VS) heeft met meer dan 85.500 positieve tests, nu meer bevestigde gevallen van het coronavirus dan enig ander land. Volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins University heeft de VS China (81.782 gevallen) en Italië (80.589) ingehaald.

Maar met bijna 1.300 aan Covid-19 gerelateerde dodelijke slachtoffers, blijft het dodental in de VS achter op China (3.291) en Italië (8.215).

De grimmige mijlpaal kwam toen president Donald Trump voorspelde dat de natie "vrij snel" weer aan het werk zou gaan. In reactie op de laatste cijfers zei president Trump donderdagmiddag tijdens een briefing in het Witte Huis op, dat het "een eerbetoon was aan het aantal testen dat we doen".

Vicepresident Mike Pence zei dat coronavirus-tests nu beschikbaar waren in alle 50 deelstaten en dat er in het hele land meer dan 552.000 tests waren uitgevoerd. Trump zette ook vraagtekens bij de cijfers die uit Beijing komen en vertelde verslaggevers: "Je weet niet wat de cijfers in China zijn." Maar later twitterde hij dat hij een "zeer goed gesprek" had gehad met de Chinese president Xi Jinping. "China heeft veel meegemaakt en heeft een sterk begrip van het virus ontwikkeld. We werken nauw samen. Veel respect!"

Trump heeft een veel bekritiseerd doel gesteld om op Paaszondag 12 april het land te heropenen. Dat plan leek donderdag een impuls te krijgen toen bleek dat er een ongekende 3,3 miljoen Amerikanen zijn ontslagen vanwege het virus. Op de briefing van donderdag zei hij: "Zij -het Amerikaanse volk - moeten weer aan het werk, ons land moet terug, ons land is daarop gebaseerd en ik denk dat het vrij snel zal gebeuren."

"We kunnen delen van ons land nemen, we kunnen grote delen van ons land nemen die niet zo ernstig worden getroffen en we kunnen het op die manier doen." Hij voegde eraan toe: "Veel mensen interpreteren het verkeerd als ik zeg 'ga terug'- ze zullen zich zoveel mogelijk houden aan de sociale afstand, en je handen wassen en geen handen schudden en alle dingen waar we het over hadden." Trump beloofde volgende week meer details.
Advertenties