Milieu Raamwet een feit
27 Mar 2020, 07:51
foto


De Milieu Raamwet is een feit voor Suriname. Ik ben zeer verheugd dat wij met algemene 29 stemmen de wet hebben kunnen aannemen. Hiermee wordt een fundering gelegd voor een geïntegreerd milieubeleid waarbij wij zowel naar het bewerkte als het natuurlijke leefmilieu kijken. Kortom zowel het voorkomen van verontreiniging als het behouden van de natuur worden onderdeel van milieubeleid en -wetgeving.

Met name voor mijn generatie en de generaties die volgen is een belangrijke basis gelegd. Door de ingevoerde zorgplicht, is iedereen vanaf nu mede verantwoordelijk voor ons milieu. De jonge generaties zullen hierdoor niet op hun oude dag verrast worden met de gevolgen van milieuverontreiniging die vandaag gepleegd word. Dankzij de wet is iedereen nu al verantwoordelijk, tevens zal het principe van “de vervuiler betaalt” worden toegepast. 

De nieuwe, nog op te richten, Nationale Milieu Autoriteit (NMA) zal de leiding hebben over het richting geven aan duurzaam beheer van het milieu in Suriname. Dit instituut wordt technisch ondersteund door Nimos en het op te richten Natuurbeheer Instituut Suriname.

Ik ben verheugd dat wij alsnog hebben kunnen toevoegen dat de NMA een deposito kan eisen van bijvoorbeeld een bedrijf dat mogelijk milieuschade zal veroorzaken. Dit is een belangrijke toevoeging en bewijst dat we van de problemen met Alcoa geleerd hebben. Ook het feit dat NIMOS nu milieueffecten studies kan vorderen en niet langer afhankelijk is van enkel een adviesrol, is belangrijk voor de data- en informatieverzameling en dus voor geïnformeerde beslissingen door de beleidsmakers, ook voor eventuele sancties voor hen die moedwillig vervuilen. 

Een woord van dank aan wijlen ambassadeur en gewezen minister Winston Lackin is hierbij op zijn plaats. Hij heeft zich, samen met DNA en andere stakeholders, enorm ingespannen om milieu op de agenda te krijgen van zowel wetgevers als beleidsmakers. Hij was tevens hard op weg om Suriname als groen lichtpunt te positioneren in de wereld. Een bitterzoet moment dus toen wij vandaag consensus bereikten en overgingen tot stemming. Verdrietig dat hij de voorlopige bekroning voor zijn milieuwerk niet zelf heeft kunnen zien, maar dankbaar en opgelucht dat wij zijn werk met de aanname van deze Wet alsnog een gouden randje hebben kunnen geven.

Roché Hopkinson
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April