Tsang: Geen woekerwinsten bij verkoop goederen
27 Mar 2020, 05:59
foto
Minister Stephen Tsang tijdens de Covid-19 update donderdag.


Met winkeliers en importeurs zijn er afspraken gemaakt om geen hoge prijzen te hanteren. De winkels moeten ook zo veel mogelijk opengehouden worden, zodat mensen normaal inkopen tegen betaalbare prijzen kunnen doen. Toen de koers zo hoog was is met ondernemer Chotelal afgesproken dat hij US-dollars beschikbaar zou stellen voor SRD 8.50 aan importeurs. Nu de 'valutawet' in werking is, is deze constructie stopgezet. Nu geldt de koers van de Centrale Bank van Suriname van SRD 7.52 voor de US-dollar. Dat is nog goedkoper, zei minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme donderdag tijdens de Covid-19 update. 

Minister Tsang deelde mee dat de winkeliers én de importeurs hebben aangegeven dat zij geen hoge prijzen willen hanteren. De goederen in de winkels gingen de lucht in, omdat de leveranciers door de hoge koers de prijzen hadden aangepast. Met de winkeliers is afgesproken dat ze hun winkels beperkt openhouden om het publiek in de gelegenheid te stellen toch inkopen te doen. De openingstijden moeten worden aangegeven op de voorgevel van de winkel, zodat het publiek weet waar en wanneer inkopen gedaan kunnen worden. De winkeliers mogen via een luikje verkopen of ervoor kiezen om een beperkt aantal mensen toe te laten in de winkel. Aan hen is ook gevraagd mondkapjes aan te doen om zichzelf en anderen te beschermen. Handschoenen worden afgeraden, want dat zorgt ervoor dat zij minder hun handen zullen wassen of ontsmetten.

Ook zijn de winkeliers op het hart gedrukt om te zorgen voor afstand tussen de mensen in de winkel. Voorgesteld is een voorbeeld uit India, waar er vakjes worden getekend op de vloer, waardoor mensen zelf de afstand onderling houden. Ook is hen meegegeven zich niet schuldig te maken aan prijsverhogingen en dat zij zich houden aan de maximale winstmarge. Gevraagd is zoveel mogelijk gebruik te maken van mobiele betaalsystemen.

Met importeurs is afgesproken om de leveringen vlotter af te handelen. Veel klachten hebben het ministerie bereikt dat winkeliers de bestellingen niet of niet op tijd ontvangen. Dat heeft onder andere te maken met de beperkte openingstijden van de winkels. Op advies van het ministerie zal door middel van betere onderlinge communicatie geprobeerd worden de bestellingen vlotter af te handelen.

Importeurs zullen ook niet meewerken aan prijsopdrijvingen, zij zullen zich houden aan de vastgestelde winstmarge en de afgesproken koers. Zij moeten de maximale prijzen bekendmaken voor de gebieden waar zij de producten leveren, waardoor de burgers meteen kunnen zien als er sprake is van prijsopdrijving. Aan het publiek wordt begrip gevraagd. De winkeliers zijn ook voorzichtig en moeten ook aan hun eigen veiligheid denken. 
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April