Personeel SZF staakt, directie betreurt actie
27 Mar 2020, 04:33
foto


Het personeel bij de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) aangesloten bij de bond, heeft het werk uit onvrede neergelegd. Rodney Oldenstam, voorzitter van de bond, zegt aan Starnieuws dat er aan geen enkele afdeling dispensatie is gegeven. "De werknemers zijn de handelingen van de directie en de situatie beu."

Tussen bond en directie zijn al een poos onderhandelingen gaande om te komen tot een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) over 2019. Oldenstam zegt dat er tot nog toe geen overeenkomst is voortgevloeid uit de gesprekken. De gesprekken zijn in augustus vorig jaar aangevangen, waarbij er een traject was uitgezet. 

"Vandaag merkten we op dat er aanpassingen zijn gedaan, terwijl we nog niet tot een vergelijk zijn gekomen," zegt de bondsvoorzitter op basis van klachten van werknemers die op hun loonslip een aangepast salaris hebben. Oldenstam merkt op dat er een pad is uitgestippeld op basis van wederzijds respect om te komen tot gezamenlijke oplossingen. Inmiddels is de directie op de hoogte gesteld van de actie.

Volgens de bondsman zou er gezamenlijk gekeken worden hoe achterstanden ingelopen kunnen worden en ook hoe bevorderingen moeten plaatsvinden. Er zijn achterstanden in betalingen vanaf 2018 en achterstanden van de beoordelingen sinds 2015. Ook de cao-onderhandelingen zijn onderdeel van de afspraken. De vakbondsman is  verbaasd dat ondanks er geen afspraken zijn en er nog niets is getekend, de directie eigendunkelijk een bepaald percentage op het loon toekent. “De mensen zijn pissig. Het werk is neergelegd tot nader order. Dit is echt belachelijk."

Directie SZF betreurt actie
SZF-directeur Rick Kromodihardjo zegt de actie te betreuren. Volgens hem gaat de actie over de cao over 2019 die "al maanden met de bond besproken is en waarvan delen bereids op de formele ondertekening reeds in uitvoering zijn gebracht." Hij omschrijft de actie dan ook als onverantwoordelijk. Vooral met het oog op de bestrijding van Covid-19. Het SZF heeft zijn dienstverlening daartoe ook aangepast zodat cliënten via digitale systemen kunnen worden bediend. Op die manier probeert het SZF zowel het personeel als de cliënten te beschermen, zonder dat de dienstverlening wordt onderbroken.

De directie doet een beroep op de bond en medewerkers om de werkzaamheden terstond op te pakken volgens de geldende protocollen met het oog op de verantwoordelijkheid naar de gemeenschap toe ter continuering van de medische zorgverlening. Kromodihardjo zegt dat de directie in dialoog zal treden met de bond om te komen tot opheffing van de actie. Maar, voegt hij eraan toe, de directie zal er niet voor schromen naar de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname te stappen ter voorlegging en overname van deze kwestie.

De SZF-directeur vraagt de gemeenschap kalm te blijven en garandeert dat de diensten van het fonds onverkort worden gecontinueerd door werkwilligen, stafleden en directie.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April