Medicijn uit Cuba tegen Coronavirus komt in april aan
24 Mar 2020, 01:46
foto
Directeur Rick Kromodihardjo legt uit dat het Staatsziekenfonds de ampullen tegen het Coronavirus uit Cuba zal importeren. De medicamenten worden ter beschikking gesteld van Volksgezondheid. (Foto: René Gompers)


De overheid heeft medicijnen om het Coronavirus te behandelen, bij Cuba besteld. Op 5 april komt de eerste lading aan. “Een proeforder,” verduidelijkt minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Als de patiënten goed reageren op het medicament (Interferon Alfa-2B), zal een grotere lading worden besteld, deelt Elias mee. Ondertussen telt Suriname 6 corona-gevallen. 

Op de dagelijkse Covid-19 persconferentie zijn er maandag slechts enkele updates en mededelingen gedaan. Na de persconferentie stond de teller nog op 5 geïmporteerde corona-gevallen. De status van de eerste 5 is stabiel werd er meegedeeld. Er zijn 201 personen thuis in quarantaine. De mensen die in Nickerie in quarantaine waren, zijn ondertussen ook thuis, deelt Jerry Slijngaard, coördinator van het NCCR mee. Gisteravond zijn er nog 86 landgenoten thuisgekomen. Volgens de Covid-19 website zijn dat vluchten uit  Aruba en Trinidad. De opvang zal nog beter zijn, kondigt Slijngaard aan. 

Directeur Rick Kromodihardjo deelt mee dat het Staatsziekenfonds als grootste zorginkoper, ervoor gaat zorgen dat de Cubaanse medicamenten gehaald worden en ter beschikking worden gesteld van Volksgezondheid. Er komen in eerste instantie 2100 ampullen aan. Voor een patiënt die in redelijke toestand verkeert, zijn er 5 tot 10 capsules nodig. Een patiënt die er slechter aan toe is, heeft 10 tot 20 ampullen nodig, deelt Kromodihardjo mee. “Dat betekent dat er tussen de 100 en 200 patiënten geholpen kunnen worden, maar we hopen dat het niet hoeft,” merkt hij op. “We hopen dat het niet gebeurd maar de regering heeft er wel voor gezorgd dat die ampullen komen naar Suriname… in case of.” 

De medicamenten worden met Fly Always naar Suriname gehaald, deelt Kromodihardjo mee. Minister Elias benadrukt nog eens dat het om een ‘proefbestelling’ gaat. “Als de specialisten zeggen ‘perfect’… dan komt de grote bestelling. “Dus er is een proeforder die we hopelijk de eerste week van april in Suriname hebben.”  Er is op de persconferentie ook meegedeeld dat er  tal van donaties binnenkomen bij Volksgezondheid en andere instanties. Er zijn ook veel  toezeggingen gedaan. Er komt hulp uit binnen- en buitenland. De donaties variëren van medische benodigdheden en apparaten tot geld, voedsel en water. 

 René Gompers
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April