Derde Staatsolie-obligatie brengt 30% meer op
23 Mar 2020, 20:51
foto
Agnes Moensi-Sokowikromo(Finance Director Staatsolie) toont het prospectus bij de launch van de Staatsolieobligatie 2020-2025/2027 op 29 januari 2020. Zittend aan de tafel: algemeen directeur Rudolf Elias (m) en Steven Couthino, CEO van DSB. (Foto: SOM)


Niet de benodigde US$ 150 miljoen, maar US$ 195 miljoen heeft Staatsolie Maatschappij Suriname NV opgehaald met haar derde obligatielening. Deze obligatie-uitgifte is internationaal genoteerd aan de Dutch Caribbean Securities Exchange (DCSX). De Surinaamsche Bank NV is de arrangeur. Het is de eerste beursgang ooit van Staatsolie en de eerste stap op de internationale kapitaalmarkt.

Er is in totaal US$ 45.067.000 meer aangetrokken dan beoogd was. Voor Staatsolie is het een teken dat de Surinaamse samenleving en nu ook internationale beleggers vertrouwen hebben in het bedrijf. Van de huidige obligatiehouders (de tweede) heeft ongeveer 85% opnieuw geïnvesteerd in de derde obligatie-uitgifte.

Het doel van de derde obligatie is om de Staatsolieobligatie 2015-2020 te vernieuwen en de uitvoering van projecten die deel uitmaken van het investeringsplan 2020-2027. Deze omvatten ook de investering in de Pikin Saramacca goudmijn van Iamgold Rosebel Goldmines.

Met de beursgang anticipeert Staatsolie op de recente en toekomstige ontwikkeling in de offshore. De verwachting is dat na de recente olievondst in Blok 58, Maka Central-1, er meerdere ontdekkingen zullen volgen, zegt het bedrijf in een verklaring. Staatsolie zal kapitaal nodig hebben, als het bedrijf zijn contractueel vastgesteld belang wil nemen in de vondsten indien die tot ontwikkeling en productie worden gebracht.

Staatsolie bevindt zich in een kansrijke positie en zal toegang tot internationaal kapitaal moeten hebben om toekomstige investeringen in de offshore-olieproductie te plegen. Hiertoe zullen verschillende financieringsopties verder worden onderzocht, waaronder een aandelenemissie en internationale obligaties genoteerd in bijvoorbeeld Londen of New York. De internationale obligatie voor US$ 195 miljoen genoteerd aan DCSX is één van de manieren om Staatsolie te introduceren op de internationale kapitaalmarkt.

Het bedrijf heeft in 2010 en 2015 succesvol obligaties uitgegeven en heeft zijn rente- en terugbetalingsverplichtingen steeds voldaan. De rentebetalingen en terugbetaling van de hoofdsom van de nieuwe obligaties zijn gegarandeerd. De looptijden van de derde obligatie zijn 5,5 jaar tegen 7% of 7 jaar tegen 7,5%. Deze obligatie is zowel in Suriname als op Curaçao uitgegeven. De eerste rentebetaling is op 23 september 2020.  
Advertenties