Repatrianten Guyana op weg naar thuisquarantaine
23 Mar 2020, 15:45
foto
De mensen die donderdag uit Guyana zijn gekomen en in overheidsquarantaine waren geplaatst, stappen in de bus om in hun eigen omgeving in quarantaine te gaan.


Op de vier Nickerianen na, heeft de rest van de groep van 40 repatrianten uit Guyana kortgeleden de terugreis naar Paramaribo aangevangen. In legerbussen zijn de mensen na vier dagen uit twee locaties, waaronder het Staatslogeergebouw, gehaald.

Districtscommissaris (dc) Nisha Kurban-Baboe is opgelucht dat de mensen naar hun eigen omgeving kunnen. Alvorens de mensen in de bus stapten, zijn ze in Nickerie door de arts, het BOG in samenwerking met de RGD gescreend. De mensen hebben huisregels meegekregen waar ze zich de resterende dagen van de quarantaine aan zullen moeten houden. De groep was vanaf donderdag ondergebracht in overheidsquarantaine.

Terugblikkend op de afgelopen vier dagen zegt de dc aan Starnieuws dat het een geheel nieuwe ervaring was, "maar ik denk dat we als team een goede job hebben gedaan." Een team van het NCCR was vanaf dag een aanwezig en zal naar alle waarschijnlijkheid nu ook richting Paramaribo vertrekken.

De vier Nickerianen die in de groep zaten, zijn nu ook in thuisquarantaine geplaatst. Een evaluatie van de eerste week van lock down in Nickerie leert dat er hier en daar toch mensen waren die zich niet aan de regels hielden. "Maar langzaam maar zeker komt het besef er," zegt de dc. "Alles is niet perfect gegaan, maar er komt steeds meer lijn in."

Ze merkt op dat ze de situatie niet heeft uitgenodigd, dus "zijn we in het belang van de volksgezondheid verplicht ons aan de regels en instructies van de centrale overheid te houden." En dat zegt ze, geldt voor eenieder. Ze snapt wel dat de inkomsten van een groep mensen is komen weg te vallen door de lock down. "Als het om de algemene volksgezondheid gaat, dan moeten we allemaal kunnen inleveren." Intussen heeft de dc ook de dienstverlening van overheidsdiensten aangepast.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April