Colombia: Minstens 23 doden bij gevangenisrellen
23 Mar 2020, 17:13
foto
Meer dan 23 mensen kwamen om het leven en 83 gevangenen raakten gewond in de La Modelo-gevangenis. (Foto: Reuters)


Minstens 23 mensen zijn omgekomen in één van de grootste gevangenissen van Bogotá na wat de autoriteiten een massale uitbraakpoging noemen te midden van toenemende spanningen over het coronavirus. De Colombiaanse minister van Justitie, Margarita Cabello, zei dat 83 gevangenen gewond raakten tijdens een rel in de gevangenis van La Modelo.

Gevangenen in gevangenissen in het hele land hebben zondag geprotesteerd tegen overbevolking en slechte gezondheidszorg tijdens de uitbraak van het coronavirus. Het ministerie van Justitie doet onderzoek.

Cabello zei dat 32 gevangenen en zeven bewakers in het ziekenhuis lagen. Twee bewakers verkeren in kritieke toestand. Ze zei dat het geweld een gecoördineerd plan was waarbij in 13 gevangenissen van het land ongeregeldheden werden gemeld.

Ze ontkent aanklachten van onhygiënische omstandigheden te midden van de angst voor een uitbraak van het coronavirus en zei: "Er is geen enkel sanitair probleem dat dit plan en deze rellen zou hebben veroorzaakt. Er is geen enkele infectie, noch een gevangene of bewaarder of administratief medewerker die coronavirus heeft." Ze zei dat de gevangenen op hol waren geslagen en dat sommigen zouden worden beschuldigd van poging tot moord en materiële schade. Een groot aantal familieleden verzamelde zich buiten de poorten van de La Modelo-gevangenis om het nieuws van hun dierbaren af ​​te wachten. Ze zeiden dat ze hadden gehoord van schoten nadat de veiligheidstroepen waren aangekomen. Op social media geposte video's lieten zien dat gevangenen matrassen in brand staken.

De 132 gevangenissen van het land hebben een capaciteit van 81.000 gevangenen, maar huisvesten meer dan 121.000 gevangenen, volgens cijfers van het ministerie van Justitie. Tot nu toe zijn er 231 bevestigde gevallen van coronavirus in Colombia en zijn er twee mensen omgekomen.

Het land zal vanaf dinsdag een landelijke quarantaine beginnen, die naar verwachting 19 dagen zal duren. Het beperkt de bewegingen van bewoners, met uitzondering van medisch personeel, veiligheidstroepen en apotheek- en supermarktpersoneel. Aan mensen ouder dan 70 jaar is verteld dat ze tot eind mei binnen moeten blijven.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March