Corona-virus nogmaals
23 Mar 2020, 09:12
foto


In Suriname zijn er gelukkig niet zoveel Covid-19 positieven en hopelijk zullen hieraan geen mensen sterven.

Waar komt al die heisa vandaan als het ‘gewoon’ een virus betreft?
Dat heeft te maken met de snelheid waarmee de ziekte zich verspreidt en dat er mensen door sterven. Wereldwijd zijn vandaag bijna 335.403 mensen met het coronavirus besmet en zijn er ruim 14000 aan overleden, verspreid over meer dan vijftig landen. In Italië zijn er bijna 800 mensen op één dag aan bezweken! Het is een nieuw virus, waar nog geen afdoende behandeling of vaccin voor is. 

Hoe kun je besmetting voorkomen?
Met heel basale handelingen, zoals regelmatig de handen wassen. Niet even snel, maar tenminste twintig seconden lang. Vergeet daarbij de plekken tussen de vingers en de nagels niet en droog de handen af met een papieren zakdoek. Handdoeken vermijden. Hoesten of niezen moet in de binnenkant van de elleboog/wegwerp zakdoek – en dan vaker de kleren wassen uiteraard. Het virus verspreidt zich immers via hoest- en niesdruppels. Kortom: goede hygiënische maatregelen volstaan. En is vooral belangrijk dat je gezond blijft. 

Enkele uitstekende maatregelen om micro organismen (in zijn algemeenheid) te verspreiden:
Spugen op de grond. Er wordt op de spuug getrapt, waardoor diverse micro-organismen kunnen worden verplaatst. 
Wildplassen is een evenzo prima manier. Men is gewend om tegen gebouwen, in de tuin (waar kinderen blootvoets spelen) en op meerdere plaatsen, te plassen. Willen we vaker ziek worden, moeten we deze mentaliteit vooral voortzetten.
Luitenant-kolonel Veira zegt het goed: “Doe het dan ga je zien”, dus blijf spugen, blijf wildplassen, blijf evenementen organiseren/bezoeken en je zult zien!

Als iemand wil braken, probeer dan snel ervoor te zorgen dat het in een gesloten container plaatsvindt in plaats van op de grond. Mocht onverhoopt iemand toch braken, moet men het braaksel naar één punt brengen en dan opnemen en het oppervlak desinfecteren, zodat micro-organismen zoveel mogelijk geëlimineerd worden.
Het reinigen van oppervlakken dient ook naar één punt te geschieden. Dus niet in rondjes vegen, want dit zorgt alleen maar voor verspreiding plaats van 'vuil' (waar ook micro-organismen in kunnen zitten).

Veel mensen zitten nu thuis zonder werk. We moeten in navolging van andere landen ook werkers in vitale beroepen aansporen om ons te helpen Suriname gezond te houden en te helpen behandelen, indien het tot een complete uitbraak komt. Deze groep werkers zal in een dergelijke crisis vele overuren moeten maken. Ook deze mensen hebben uw medewerking en steun nodig. 
Nu is het niet de tijd voor concurrentie maar voor samenwerken om te voorzien in eerste levensbehoeften.

Of we deze crisis overleven met de minste kleerscheuren, ligt aan onze mate van eigen verantwoordelijkheid en hoe goed wij omgaan met instructies die wereldwijd worden gegeven.
“Blijf zoveel mogelijk thuis!” is het advies en als men klachten ondervindt, zijn er daarvoor duidelijke instructies:
Bel uw huisarts, indien u mogelijke ‘Covid-19' symptomen vertoont
Bel naar de hotline van het BOG:178 voor het doorgeven van meldingen/constateringen.

Het team van Apotheek Karis

Bron:
www.covid-19.sr
www.worldometers.info

Advertenties