PL: Kaalplukcontract nodig ondanks vonnis tegen Sapoen en Chitan
21 Mar 2020, 19:13
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo tijdens een vandaag gehouden persconferentie in het partijgebouw.


Ondanks het vonnis tegen Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, over het inleveren van hun DNA-zetel, zal een kaalplukcontract voor toekomstige DNA-leden nog nodig zijn. De Terugroepwet, zoals die volgens het vonnis nog van toepassing bleek op beide ex-parlementariërs, bestaat nu immers niet meer. In de plaats daarvan is de ‘Wet Beëindiging Lidmaatschap DNA’ gekomen.

Dit is vanmiddag ter sprake gekomen tijdens een persconferentie van de Pertjajah Luhur, waarin de partijtop nader is ingegaan op het vonnis in de kwestie Sapoen/Chitan. Volgens de ‘nieuwe’ Terugroepwet zijn er thans twee gronden voor terugroeping: de volksvertegenwoordiger moet de politieke organisatie vrijwillig verlaten en/of de volksvertegenwoordiger moet formeel en vrijwillig lid worden van een nieuwe politieke organisatie. PL-secretaris Rob Soentik noemde deze huidige Terugroepwet gelegenheidswetgeving, waarvan nadere bestudering noodzakelijk maakt dat toekomstige DNA-leden toch een kaalplukcontract zouden moeten tekenen. Partijvoorzitter Paul Somohardjo zei over deze kwestie de partij er alles aan wil doen om mensen, die denken dat ze verraad willen plegen, te laten beseffen welke zware financiële consequenties deze handeling met zich meebrengt.

Niet ongestraft blijven
Iwan Ganga, voorzitter van de KTPI tevens lid van de eenheidsbeweging, die zich onder de vlag van de PL heeft ingeschreven voor deelname aan de verkiezingen, zei dat het vonnis een doorbraak is in politiek Suriname. Hij noemde het een geruststelling voor kiezers en het volk dat mensen er niet ongestraft vandoor kunnen gaan met hun stemmen en zetels. Ganga merkte op dat DNA-leden zijn voorgedragen door een politieke organisatie en als zodanig de zetel dan ook niet hun persoonlijke eigendom is. DNA-leden kunnen dus niet zonder meer zeggen dat zij met zetel en al de partij verlaten die hen heeft voorgedragen. “Dit moet een les zijn voor toekomstige DNA-leden”, sprak hij. 

Democratie een stap vooruit
“Gisteren hebben we een mijlpaal bereikt”, gaf voorzitter John Nasibdar van Nieuw Suriname (NS) aan. Overlopen zonder dat dit enige consequenties heeft voor de overloper, is verleden tijd. Nasibdar, die met NS ook deel uitmaakt van de eenheidsbeweging, benadrukte dat elke zetel die wordt vergaard, moet worden gebruikt om de belangen van het volk te behartigen. “Als leden van je partij je voordragen, moet je loyaal zijn naar je mensen toe en werken voor land en volk, niet alleen voor jezelf”, verklaarde hij. Voor voorzitter Waldi Nain van de PDO, ook partner in de eenheidsbeweging, is met het vonnis de democratie een stap vooruit gegaan. We leven daadwerkelijk in een rechtstaat en de trias politica wordt gerespecteerd, stelde hij. 

Veilig en alert
Volgens Somohardjo doet de eenheidsbeweging er alles aan om de instructies van de WHO op te volgen, als het gaat om het treffen van voorzieningen die de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk moeten indammen. Zo is tijdens de persconferentie vandaag een afstand van ruim 1.5 meter aangehouden tussen de stoelen en was er handsanitizer ter beschikking. Voorts heeft de partij er op toegezien dat er niet meer dan 50 personen werden toegelaten tot de persconferentie, slechts de helft van het aantal van 100 dat door de autoriteiten is toegestaan. Ook de campagnevoering is aangepast. “Die gaat wel door, maar met inachtneming van de WHO-regels”, zegt Somohardjo. 
Advertenties