India: 8 jaar na verkrachting opgehangen
20 Mar 2020, 18:45
foto
De vier verkrachters die zijn opgehangen voor hun aandeel in de verkrachting op 16 december 2012. (Foto: Politie Delhi)


Vier Indiase mannen die waren veroordeeld voor de groepsverkrachting en moord op een student in Delhi in 2012, zijn opgehangen. Akshay Thakur, Vinay Sharma, Pawan Gupta en Mukesh Singh zijn in 2013 door een procesrechter ter dood veroordeeld.

De vier werden opgehangen in de streng beveiligde Tihar-gevangenis van de hoofdstad tijdens de eerste executies in India sinds 2015. Het slachtoffer stierf aan haar verwondingen, dagen nadat ze in een rijdende bus door zes mannen was verkracht. Het incident veroorzaakte grote verontwaardiging en leidde tot nieuwe anti-verkrachtingswetten in India.

De 23-jarige studente fysiotherapie werd door de pers Nirbhaya genoemd - de onbevreesde - omdat ze volgens de Indiase wet niet genoemd kon worden.

Zes mensen waren gearresteerd voor de aanslag. Eén van hen, Ram Singh, werd in maart 2013 dood aangetroffen in de gevangenis, nadat hij blijkbaar zelfmoord had gepleegd. Een ander, die ten tijde van de aanslag zeventien was, werd in 2015 vrijgelaten na drie jaar in een hervormingsfaciliteit te hebben gezeten - de maximaal mogelijke termijn voor een jongere in India.

In de afgelopen paar maanden hebben alle vier de veroordeelden een verzoekschrift ingediend bij het Hooggerechtshof om hun vonnissen tot levenslange gevangenisstraf te verminderen. Maar de hoogste rechtbank verwierp hun verzoekschriften, waardoor de mannen geen andere juridische middelen hadden. Een last-minute oproep tot omzetting van de doodstraffen werd ook uren voor de executies afgewezen.

Minuten nadat de veroordeelden vrijdagochtend waren opgehangen, zei de moeder van het slachtoffer: "Ik omhelsde de foto van mijn dochter en vertelde haar dat we eindelijk gerechtigheid kregen." Haar vader zei dat zijn "vertrouwen in de rechterlijke macht was hersteld".

De beveiliging was streng buiten de gevangenis, met een groot aantal politie- en paramilitair personeel dat werd ingezet om de openbare orde te handhaven. Een groep mensen die borden droegen, had zich buiten de gevangenispoorten verzameld. De mensen begonnen te juichen nadat de executies waren aangekondigd. Sommigen scandeerden "dood aan verkrachters" en zwaaiden met posters die de rechterlijke macht bedankten.

Premier Narendra Modi tweette vrijdagochtend en zei dat "gerechtigheid de overhand heeft gehad". Hij voegde eraan toe dat het land "een natie moest bouwen waarin de nadruk ligt op empowerment van vrouwen".

Ondanks het feit dat in deze zaak verkrachting en seksueel geweld tegen vrouwen centraal stonden, is er geen teken dat de misdaden tegen vrouwen afnemen. Onlangs vrijgegeven cijfers van het National Crime Records Bureau laten zien dat de politie in 2018 33.977 gevallen van verkrachting registreerde - dat zijn gemiddeld 93 gevallen per dag.

Nirbhaya
De student stapte op 16 december 2012 rond 20.30 uur lokale tijd in een lijnbus met een mannelijke vriend. Ze keerden terug naar huis na het bekijken van een film in een luxe winkelcentrum. De zes mannen, die al aan boord waren, vielen het stel aan en verkrachtten om beurten de vrouw, voordat ze haar met een ijzeren staf op brute wijze aanvielen. Haar vriend werd geslagen. Ze werden vervolgens op de weg gegooid om te sterven. Sommige voorbijgangers vonden ze naakt en bebloed en belden de politie.

Twee weken later - na wijdverbreide protesten waarbij in India werd geëist om rekening te houden met de behandeling van vrouwen - stierf het slachtoffer in een ziekenhuis in Singapore, waar ze werd afgevoerd voor verdere behandeling nadat haar toestand was verslechterd in een ziekenhuis in Delhi.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April