Covid-19: Taxichauffeurs treffen maatregelen
20 Mar 2020, 16:48
foto
Glenn Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Taxihouders maakt zich bezorgd over de situatie. De vereniging werkt mee aan de preventie maatregelen.


Taxihouders moeten hun voertuig na elke rit reinigen met een alcoholhoudende desinfectant boven 60%. Ook moeten zij na elke rit bij het ontvangen van geld hun handen reinigen. Dit zijn enkele aanbevelingen die Glenn Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Taxihouders meegeeft aan de leden, na overleg met minister Stephan Tsang, van Handel, Industrie en Toerisme (HIT). Ramadhin drukt de taxichauffeurs ook op het hart om meer afstand te houden van elkaar wanneer ze geen rit aan het rijden zijn. “Bij taxichauffeurs heb je vaak dat ze bij elkaar gaan staan wanneer ze de kans krijgen om een beetje te praten. 

Ramadhin zegt aan Starnieuws dat taxihouders die leningen moeten aflossen, contact moeten maken met de banken om eventueel een regeling te treffen. Ook de mensen die bij autodealers gefinancierd hebben, moeten met hen praten hierover. Gezien de situatie zou er rekening gehouden moeten worden. Door minister Tsang is aangegeven dat de taxichauffeurs de berichtgeving moeten blijven volgen en voorzichtiger dan ooit moeten omgaan met klanten, zegt Ramadhin. Hij geeft aan dat de taxihouders zullen blijven rijden en dat dit ook door de minister is gevraagd. Men moet er echter rekening mee houden dat ze misschien niet zo 'vriendelijk' meer zullen zijn. Vanwege het corona virus zullen er geen handjes meer geschud worden en er afstand zal worden gehouden. De service zullen ze blijven verlenen, maar met de nodige maatregelen stelt Ramadhin.

De klachten in de praktijk zijn geweest dat er meer geld gevraagd werd vanwege de koers en de auto ingeleverd moest worden. Er zijn grote bedrijven met 200 tot 300 wagens maar ook kleinere met 10 tot 15 wagens, legt hij uit. Bij grote bedrijven rijdt ongeveer 20% niet meer omdat ze voorzichtigheid betracht. “Dan kan je nagaan bij een klein bedrijf met 15 wagens wat er gebeurt.”  Hij hoopt dat de situatie niet lang zo blijft en niet erger wordt; de mensen moeten volgens hem toch voorzichtiger zijn. 

“Suriname kan misschien over een maand eruit zijn,” stelt Ramadhin. Echter denkt hij dat het buitenland langer in deze situatie zal blijven, dan heb je geen buitenlanders hier die taxi rijden. “Tot nu toe hebben we een beetje geluk dat mensen toch nog gebruik maken van de taxi, omdat ze niet in de bus willen zitten.” Ramdhin maakt zich echter zorgen over dat we straks met een echte lockdown te maken krijgen, waardoor er bijna geen mensen meer te vervoeren zijn.

Minister Tsang bevestigt dat er aan de Vereniging van taxihouders aanbevelingen zijn gedaan over hoe zij met klanten moeten omgaan en het belang van het steeds ontsmetten. Ook is gekeken naar de noden van de taxichauffeurs en besproken hoe zij geholpen kunnen worden. Er is aanbevolen om vooral te werken met mobiele betalingen en gevraagd is geen passagiers te vervoeren naar het binnenland, zegt Tsang. Op dit moment boeren de taxi’s juist goed. Mensen willen geen bus pakken, dus ze nemen een taxi. “We hebben een klankbord opgezet voor hen en daar kunnen ze met voorstellen komen hoe we ze kunnen ondersteunen. We kijken in hoeverre we kunnen degenen die nog hun auto moeten aflossen, kunnen helpen. Tsang vertelt dat de taxi’s ook aangegeven hebben dat ze ook aan delivery service doen. “We gaan ze koppelen met de winkeliers.”

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April