Uitgeputte Nederlandse minister neemt ontslag
20 Mar 2020, 05:32
foto
Minister van Medische Zorg, Bruno Bruins, is teruggetreden. (Foto: Reuters)


De minister die de strijd van de Nederlandse regering tegen het coronavirus leidde, heeft donderdag ontslag genomen, een dag nadat hij tijdens een parlementair debat over de epidemie, door uitputting was ingestort. Minister van Medische Zorg Bruno Bruins (56) viel woensdag in het parlement tijdens het beantwoorden van vragen. Hij zei dat hij was flauwgevallen na weken van intensief werk.

Zijn vertrek komt op een moment dat het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus in Nederland met 409 is gestegen tot 2.460. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) heeft donderdag gemeld dat het Nederlandse dodental ligt op 76, met slachtoffers variërend van 63 tot 95 jaar oud.

Minister-president Mark Rutte zei dat Bruins was gestopt, omdat het onduidelijk was hoe lang het zou duren voordat hij hersteld was. "De aard van de crisis is van dien aard dat er een minister voor nodig is die direct vol gas kan geven", zei Rutte tijdens een persconferentie op televisie. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zal de taken van Bruins overnemen, totdat er een vervanger wordt gevonden, aldus de regering.

Nederland breidt de maatregelen voor sociale afstand, die hebben geleid tot de sluiting van scholen en restaurants uit, door bezoekers uit verpleeghuizen voor ouderen te weren, aldus De Jonge donderdag.

Bruins had woensdag aangegeven dat hij van plan was weer aan het werk te gaan. “Ik voelde me flauw van uitputting en enkele intense weken werk. Ik voel me nu beter. Ik ga nu naar huis om vanavond uit te rusten, zodat ik morgen weer aan het werk kan om de #corona-crisis zo goed mogelijk te bestrijden ', had Bruins op sociale media gezegd.

Zijn ministerie had eerder donderdag laten weten dat hij de komende dagen vanuit huis zou werken. Later zouden artsen hem hebben aangeraden zijn portefeuille neer te leggen. Bruins moet een paar weken rust houden. Hij besloot terug te treden 'in het landsbelang' omdat de coronacrisis volledige inzet vergt. Op Twitter zegt hij daar zelf over: "Het bestrijden van deze coronacrisis vergt topsport van het hoogste niveau. En ik heb moeten constateren dat mijn lichaam dat wegens oververmoeidheid op dit moment niet meer aan kan."
Advertenties