CBB: Nieuwe ID-kaarten praktisch onvervalsbaar
19 Mar 2020, 21:11
foto
Bij de viering van het eenjarig bestaan van Print House van het Centraal Bureau van Burgerzaken. (Foto: Biza/NII)


Met de introductie van het nieuwe ID-systeem is de productie van ID-kaarten met ruim 300 procent gestegen. De nieuwe ID-kaart bevat onder andere een chip, een elektronische gegevensdrager, waarop enorm veel informatie kan worden opgeslagen. “Het vervalsen van een identiteitskaart zal praktisch niet mogelijk zijn, simpel vanwege het feit dat ook de biometrische gegevens van de burger worden opgeslagen”, geeft Valerie Finsy, manager Print House (PH) van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) aan bij het vieren van het eenjarig bestaan van PH.

Op 15 maart 2019 vond de launch plaats van het nieuwe ID-systeem en op 17 maart 2019 kon het aanvragen van de nieuwe ID-kaart beginnen. Finsy zei tijdens de viering van één (1) jaar PH dat het aantal uitgegeven nieuwe ID-kaarten van 17 maart 2019 tot en met 17 maart 2020, 160.000 bedraagt. Ongeveer 23.000 nieuwe ID-kaarten moeten nog worden afgehaald. “Dit betekent dat er 183.000 ID-kaarten zijn geproduceerd in een jaar. Bij het oud ID-systeem hadden we een productie van ongeveer 56.000 per jaar. We zouden dus drie jaren nodig hebben om het aantal reeds uitgegeven nieuwe ID-kaarten te produceren,” zegt Finsy.

Er kan met dit nieuwe systeem nu bij elk Bureau voor Burgerzaken (BvB) een aanvraag worden gedaan. Op termijn zal het niet meer nodig zijn hierbij een uittreksel te overleggen. Bij de aanvraag worden de persoonsgegevens, de vingerafdrukken en foto van de burger ter plekke bij de BvB afgenomen. Deze data wordt vervolgens digitaal naar de PH gestuurd, waarna de burger binnen 30 werkdagen zijn of haar identiteitskaart in ontvangst krijgt bij het BvB waar de aanvraag is gedaan.

Op de BvB’s zijn er inkijklijsten met de ID-nummers die al gereedliggen. Ook kunnen de burgers de CBB-website, ccb.gov.sr., raadplegen en of bellen naar de afdeling Voorlichting van het CBB op het telefoonnummer 494411, zegt de voorlichting van Binnenlandse zaken (Biza), via het Nationaal Informatie Instituut. 

Het aantal van zeven (7) BvB’s waarmee is gestart met een ID-booth, is vermeerderd naar 19 BvB's waar alle ID-gerechtigde burgers terecht kunnen voor het aanvragen van hun identiteitskaart. De locaties zijn als volgt:
-Paramaribo: Kwatta, Combe en Flora
-Wanica: Lelydorp
-Commewijne: Meerzorg
-Marowijne: Moengo en Albina
-Saramacca: Groningen
-Coronie: Friendship
-Nickerie: Nw. Nickerie, Henar en Corantijnpolder
-Para: La Vigilantia en Onverwacht
-Brokopondo: Brownsweg en Centrum
-Sipaliwini: Apoera, Atjonie, Debike
Op Stoelmanseiland is er reeds een test gedaan met de connectivity en zal deze booth op korte termijn ook operationeel zijn, zegt Biza.
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April