Sommige partijen registreren zich op de valreep bij OKB
19 Mar 2020, 03:06
foto
OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos.


Vanaf vandaag wordt het druk bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen, moeten politieke partijen, die geregistreerd zijn in het openbaar register bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), zich inschrijven bij het CHS. Sommige partijen die een tijdje geleden opgericht zijn, hadden zich nog niet geregistreerd bij het OKB. De voorzitter van het OKB, Jennifer van Dijk-Silos om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de wetgevingscommissie moet nagaan of alle documenten die nodig zijn, correct zijn ingediend. 

Wanneer alles in orde is, wordt er een proces-verbaal opgemaakt. Dan pas kan de partij zich aanmelden bij het CHS. Tot nu toe heeft alleen de VHP zich ingeschreven voor deelname aan de verkiezingen. Van Strei! verneemt Starnieuws dat ze zich pas maandag bij het OKB heeft aangemeld. "We hadden pas vrijdag het geld voor de waarborgsom binnen," legt voorzitter Maisha Neus uit. Om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen moet elke politieke partij SRD 96.250 storten op een rekening van Binnenlandse Zaken als waarborg. Het wachten is nu op het inschrijvingsbewijs van OKB om naar CHS te kunnen gaan. Tot uiterlijk zaterdag kunnen de partijen zich registreren bij CHS. 

Om in het openbaar register bij OKB te worden ingeschreven, is volgens het Decreet Politieke Organisaties nodig:
a. overlegging van het bewijs dat in de organisatiestructuren van de politieke organisatie het besluit is genomen om de politieke organisatie ter registratie aan te bieden.
b. overlegging van de statuten, reglementen of andere documenten, waaruit de ordening van de politieke organisatie kan blijken;
c. overlegging van het besluit van de president, inhoudende de goedkeuring van de statuten.

Indien blijkt, dat de politieke organisatie de stukken niet of niet volledig heeft overgelegd, zal het OKB dit aan de politieke organisatie bij deurwaardersexploot mededelen, met het verzoek om binnen zeven dagen na de mededeling de stukken alsnog over te leggen. Indien na het verstrijken van de termijn de stukken nog niet zijn overgelegd, wordt de registratie geweigerd. Tegen weigering van de registratie is binnen veertien dagen beroep mogelijk bij de president. De president beslist bij een met redenen omkleed besluit, binnen veertien dagen na ontvangst van het beroepschrift.

De OKB-voorzitter legt uit dat de Wetgevingscommissie alles goed nagaat, voordat het proces-verbaal wordt opgemaakt. Sommige stukken waren niet volledig en dan wordt de partij in kennis gesteld. Als alles in orde is, kan in twee dagen de registratie in het openbaar register rond zijn. De partijen die deelnemen aan de verkiezingen halen elke keer een bewijs op, omdat ook de samenstelling van het bestuur kan zijn gewijzigd. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April