VS en Canada sluiten noordelijke grens
18 Mar 2020, 23:17
foto
De VS en Canada sluiten noordelijke grens voor alle niet noodzakelijke reizen. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Donald Trump en de Canadese premier Justin Trudeau zijn overeengekomen de grens tussen de VS en Canada te sluiten voor alle niet-essentiële reizen in een poging de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "We zullen met wederzijdse instemming onze noordelijke grens met Canada tijdelijk sluiten", twitterde Trump.

Hij zei dat de handel niet zou worden beïnvloed. Beide landen hadden al ingrijpende reisverboden uitgevaardigd, maar handhaafden vrijstellingen voor elkaar.

Canada leunt voor ongeveer 75% van zijn export op de VS. De sluiting zal gevolgen hebben voor toeristen en winkelend publiek, maar goederen zullen nog steeds over de grens worden vervoerd.

Trudeau had zich eerder verzet tegen het sluiten van de grens met de belangrijkste handelspartner van zijn land. "Bijna 200.000 mensen steken elke dag die grens over, en die grens en dat verkeer dat die grens overschrijdt, is letterlijk een reddingslijn voor zowel de Canadezen als de Amerikanen aan beide zijden van die grens", zei vicepremier van Canada, Chrystia Freeland, dinsdag.

"We krijgen onze boodschappen dankzij vrachtwagenchauffeurs die heen en weer rijden over die grens. Zeer dringend noodzakelijke medische voorraden en medicijnen gaan heen en weer over die grens. En essentiële arbeiders gaan elke dag heen en weer over die grens."

Ongeveer US$ 2 miljard aan goederen en diensten steekt dagelijks de grens tussen de VS en Canada over. Het nieuwe coronavirus heeft in beide landen een gestage opmars gemaakt. In de VS is het virus bevestigd bij ten minste 6.496 mensen in alle 50 staten. Het aantal sterfgevallen is op 114 gekomen.

Canada - dat ongeveer een negende van de Amerikaanse bevolking heeft - heeft 598 bevestigde gevallen, met acht doden.
Advertenties