Guyana: Spanningen lopen op, burger blokkeert hertelling
18 Mar 2020, 11:27
foto
President David Granger met Caricom-voorzitter en premier van Barbados, Mia Mottley, op de internationale luchthaven Eugene F. Correira op 11 maart 2020. (Foto: MOTP)


De spanningen in buurland Guyana lopen op nu een kandidaat van de coalitie het voor elkaar heeft gehad de hertelling van de landelijke stemming van 2 maart te blokkeren. Rechter Franklin Holder van het Hooggerechtshof heeft een verzoek van burger Ulita Grace Moore daartoe ingewilligd. Moore stond in 2018 al op de lijst van de coalitie en nu is ze kandidaat voor Kiesdistrict 4 voor de regionale verkiezingen. Het gaat om een voorlopig rechterlijk bevel dat vrijdag verder zal worden getoetst.

Het hoge Caricom-team dat in Guyana was en zou toezien op de hertelling heeft zich teruggetrokken na de laatste ontwikkelingen. De hertelling was zowel met goedkeuring van president David Granger als oppositieleider Bharrat Jagdeo overeengekomen als oplossing voor een transparant en legitiem verkiezingsproces. Een gerechtelijk bevel dat op 17 maart 2020 - gisteren - was afgevaardigd, gaf een bevel dat de Guyanese verkiezingscommissie (Gecom) ervan weerhield om de stembiljetten van de algemene en regionale verkiezingen te tellen. Het bevel vernietigde volgens Caricom-voorzitter en premier van Barbados, Mia Mottley, elke overeenkomst tussen de Guyanese president en de oppositieleider en elke overeenkomst tussen de verkiezingscommissie en de Caribische Gemeenschap.

In een verklaring zegt Mottley dat het duidelijk is dat er krachten zijn die om welke reden dan ook niet willen dat de stemmen worden herteld. "Elke regering die wordt beëdigd zonder een geloofwaardig en volledig transparant stemproces, zou legitimiteit missen." Het onafhankelijk Caricom-team is intussen uit Guyana vertrokken. Het team heeft voor vertrek nog een ontmoeting gehad met Gecom. Sase Gunraj, een Gecom-commissaris zei dat het hoofd van het team zeer harde woorden had voor Guyana en zei dat het land zich in een zeer precaire situatie bevindt. "Tenzij er een diepgewortelde volwassenheid is van de kant van de leiders van het land, is Guyana een stap verwijderd van het afdalen in chaos."

VS verhoogt druk
In reactie op de ontwikkelingen in Guyana heeft de Amerikaanse regering dinsdag meer druk uitgeoefend op een geloofwaardige en transparante telling van stemmen in Guyana van de verkiezingen van 2 maart.Washington heeft gewaarschuwd voor ernstige gevolgen als een regering wordt gevormd op basis van verkiezingsfraude.

"Het is belangrijk op te merken dat de personen die willen profiteren van verkiezingsfraude en onwettige regeringen - regimes - willen vormen, verschillende ernstige gevolgen zullen ondervinden van de Verenigde Staten", zei Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Hij sprak dinsdag tijdens een persconferentie. Hij zei dat de Verenigde Staten de processen-verbaal van de stemmen nauwlettend zal volgen. Washington sluit zich aan bij de OAS, het Gemenebest, de Europese Unie, Caricom en andere democratische partners om een ​​nauwkeurige telling te eisen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft al een waarschuwing gestuurd naar de Guyanese autoriteiten.

"We prijzen Caricom's rol bij het zoeken naar een snelle democratische resolutie ...", verklaarde Pompeo. Een team op hoog niveau van Caricom arriveerde zaterdagavond in Guyana om toezicht te houden op een nationale hertelling nadat oppositiepartijen en internationale en lokale waarnemers het aantal stemmen voor Kiesdistrict vier hadden verworpen. Ze zeiden dat de aantallen waren verhoogd ten gunste van de APNU + AFC-coalitie en dat de telling van het aantal stemmen niet volgens een duidelijk rechterlijk bevel had plaatsgevonden. Zo had de verkiezingsfunctionaris verzuimd de resultaten van het kiesdistrict te tonen zodat alle belanghebbenden het konden zien.

President David Granger, oppositieleider Bharrat Jagdeo en de secretaris-generaal van Caricom hebben de overeenkomst ondertekend om het Caricom-team op hoog niveau toe te staan ​​toezicht te houden op een nationale hertelling, maar de Guyana Elections Commission (Gecom), die al akkoord was gegaan met de telling, heeft nu gezegd dat het eerst juridisch advies wil krijgen voordat het verder gaat.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April