VP: Uitstel verkiezingen is op dit moment niet het geval
17 Mar 2020, 00:00
foto
Vicepresident Ashwin Adhin op de 3e Covid-19 persconferentie. (Foto: René Gompers)


Vicepresident (vp) Ashwin Adhin zegt dat het op dit moment niet het geval is dat de verkiezingen worden uitgesteld. Dat besluit is niet genomen. Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft dat maandag ook niet gezegd in Bakana Tori op een vraag van Clifton Limburg. De bewindsvrouw antwoordde op een vraag dat zei zeker rekening houdt met een eventuele verschuiving van de verkiezingen, afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. 

Pollack-Beighle merkte op dat het hoofd niet in het zand gestoken moet worden. Zij gaf als voorbeeld dat het China een hele tijd heeft gekost om het virus onder controle te krijgen. Als land moet naar alles gekeken worden om zich voor te kunnen bereiden. Zij hoopt dat ze de boodschap niet hoeft over te brengen aan buitenlandse waarnemers dat de verkiezingen verschoven worden. Buitenlandse Zaken is een jaar bezig met uitnodigingen naar waarnemers. Onlangs heeft de minister ook een gesprek gevoerd met de Europese Unie en ACP-landen om een waarnemersmissie hier te sturen. Nadat ze terugkwam naar Suriname is ze in huis quarantaine gegaan voor 14 dagen. Pollack-Beighle zei dat uiteindelijk de president, ondersteunt door de regering een besluit moet nemen. 

Adhin benadrukte tijdens een derde persconferentie maandag over Covid-19 update, dat de maatregelen door de regering getroffen zijn voor dertig dagen. Daarna zal er een evaluatie plaatsvinden van de situatie. Hij heeft ook afstemming gepleegd met de minister, nadat een vraag hierover is gesteld. De vp merkte op dat de minister aangegeven heeft dat de president afhankelijk van de situatie, bepaalt wat er zal gebeuren. 

"Wij hopen dat zo snel mogelijk de situatie binnen de perken is. Uw gezondheid hebt u zelf in de hand", stelde de vp. Hij voerde aan dat de richtlijnen opgevolgd moeten worden en dat liefst anderhalf tot twee meter afstand gehouden moet worden. Mensen moeten geen bijeenkomsten bijwonen waar meer dan honderd mensen bijeen zijn. Wie in quarantaine moet, dient hieraan mee te werken. Als er niets aan de hand is, is de persoon na twee weken vrij om zich te bewegen. Adhin merkte op dat het tot nu toe goed gaat en er al veel is bereikt. 
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March