Vakbond: Ferrier gaf onjuiste informatie aan RvM en president
16 Mar 2020, 07:26
foto
Hugo Blanker, voorzitter COL, vrijdag tijdens de actie van het Staf Collectief MinOWC op het hoofdkwartier van het ministerie. (Foto: René Gompers)


Het Staf Collectief MinOWC zal voorlopig de fysieke vakbondsacties aanhouden. De acties zijn volgens de vakbond uitgelokt door minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Rekening houdend met de complicaties van Covid-19 zal de communicatiestrategie met de achterban worden aangepast. De minister zou de Raad van Ministers (RvM) en president Desi Bouterse op het verkeerde been gezet te hebben door informatie te verstrekken die niet klopt. Hierdoor is onderdirecteur van Onderwijs, Muriel Hoepel, ontheven. Het Staf Collectief heeft donderdag en vrijdag acties gevoerd. 

Het Staf Collectief heeft bijgestaan door de besturen van de Bond Personeel MinOWC (BPMO) en de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) vrijdag een bespreking gehad met de minister. Het gesprek vond plaats in bijzijn van Kenneth Slooten, als vertegenwoordiger van de president. 

Naast de (dreigende) ontheffingen, kwamen tijdens de bespreking ook andere aspecten aan de orde:
- Bedreigingen aan nog meer functionarissen;
- Rechtspositionele verbeteringen waaronder bevorderingen, huldigingen;
- Vertrapping van de structuren van het ministerie: Aanzetting tot polarisatie onder medewerkers; 
- Noodzaak tot wederzijdse respectvolle bejegening; 
- Functionele betrokkenheid en een inzichtelijk en doeltreffend beleid van het ministerie;
Uiterlijk woensdag wordt de bespreking tussen de gesprekspartners voortgezet, deelt de bond mee. Dan wordt het definitief besluit over de ontheffing genomen en zullen partijen verder beraadslagen over de andere nijpende punten. 

De focus was op het terugdraaien van de ontheffing van de onderdirecteur en een beleid zonder vrees voor rancune.
Overduidelijk werd geconstateerd en bevestigd door de minister dat de betrokken functionarissen zich nimmer op de aantijgingen hebben kunnen verweren. Ook bleek de directeur van Onderwijs niet te zijn gehoord bij het ingediende raadsvoorstel, terwijl dat wel wordt beweerd in de missive en dus in de resolutie. De vakbond stelt dat de minister de president in een moeilijk parket heeft gemanoeuvreerd. De vertegenwoordiging van de medewerkers benadrukte dat niet mag worden verwacht dat de president nog eens fijntjes de echtheid van formele beweringen van een minister gaat natrekken. Wel rekent de vakbondsafvaardiging erop dat de president zijn ambtenaren niet ten prooi van haar zal laten. 
De basis van de ontmoeting op vrijdag is geweest het resultaat van dinsdag 10 maart op het Kabinet, waarbij partijen uit elkaar zijn gegaan na overeenstemming dat de ontheffing van de onderdirecteur Onderwijs is aangehouden en dat zij haar werkzaamheden normaal moet voortzetten. Overeengekomen is vrijdag dat de minister vandaag de Raad van Ministers zal voorstellen om de onderhavige ontheffing ongedaan te maken. Het Staf Collectief verwacht, samen met de moederorganisatie en de BPMO de lopende acties te kunnen opschorten, bij een aanvaardbaar resultaat.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April