Covid-19: 50 gezondheidswerkers worden uit Cuba gehaald
16 Mar 2020, 00:00
foto
Het nationaal management team onder leiding van directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira, heeft nadere informatie verstrekt over Covid-19. (Foto: René Gompers)


De ziekenhuizen gaan hun diensten beperken zodat er meer personeel is indien meer personen met Covid-19 behandeld moeten worden. Tot nog toe is van de 20 verdachte gevallen één positief getest. Haar situatie is stabiel. Er zijn 30 personen thuis in quarantaine, in Marowijne zijn 14 personen in het Marwina ziekenhuis in quarantaine. Van een persoon wordt nog onderzocht of die wel of niet in quarantaine moet. Vanaf vandaag worden niet ingezetenen het land uitgevlogen. Er komen 50 gezondheidswerkers uit het buitenland om te helpen met het coronavirus. Markten blijven gesloten, tours naar het binnenland en vakantieoorden wordt afgeraden. Alle crèches zijn dicht en de Paasvakantie gaat vandaag vervroegd in. 

Dit zijn enkele van de punten die zondag zijn meegedeeld op de persconferentie van de overheid en samenwerkende  instanties die de verspreiding van het coronavirus willen indammen. Veel van de eerder aangekondigde maatregelen zijn herhaald, ze zijn nog steeds van kracht. Benadrukt is om het hamsteren en de prijsopdrijving  achterwege te laten, om niet met mondkapjes rond te lopen omdat die uitsluitend voor zieke mensen en behandelend personeel zijn. Ook is wederom het publiek op het hart gedrukt  om officiële berichten te blijven volgen om hysterie te voorkomen. Op de website van het nationaal managementteam en de WHO is officiële informatie beschikbaar en wordt steeds geactualiseerd. 

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid deelt mee dat de ziekenhuizen nu bevoorraad zijn en worden met alle benodigdheden om de gevreesde ziekte te lijf te gaan. Er is daar een speciaal budget voor, hoe groot de pot is, deelt hij niet mee. Maar zorgen hoeft men zich niet te maken, garandeert Elias. Er komt ook hulp uit het buitenland. “Vrijdag komen er 50 gezondheidswerkers,” deelt Elias mee. “10 intensive care verpleegkundigen, 20 algemeen verpleegkundigen met ervaring bij calamiteiten, daar is Cuba vrij goed in,” geeft hij aan. “Een infectieloog, een intensivist, 18 artsen die ook ervaring hebben met calamiteiten. Ze spreken allemaal vloeiend Engels, dat was een van de voorwaarden.” 

Directeur Claudia Redan van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) deelt mee dat de ziekenhuizen alleen spoedgevallen zullen behandelen, afspraken die niet cito zijn, geplande operaties en opnames zijn uitgesteld. Patiëntenbezoek is beperkt, specialisten zijn alleen telefonisch bereikbaar voor artsen en patiënten. Redan roept op om de spoedeisende hulp van AZP alleen voor spoedgevallen te bezoeken, met één begeleider. “Landelijk komen er posten voor mensen met griepverschijnselen, ook rondom AZP, dichtbij de spoedeisende hulp,” voegt ze toe. “Er komt een triage post voor mensen die twijfelen of ze toch de spoedeisende hulp moeten bezoeken, ze kunnen ook ter plekke behandeld worden,” geeft Redan aan. “De ziekenhuizen gaan hun diensten downsizen om zorgpersoneel vrij te maken voor het geval wij meer patiënten moeten behandelen.” 

Ministers Vidjay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie en Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme benadrukken dat alleen schepen en vliegtuigen met vracht worden toegelaten. Een schaarste zal er dus niet zijn, steltTsang. Voorraden van bepaalde goederen zullen scherp in de gaten gehouden worden, deelt hij mee. 

Chotkan deelt mee dat vandaag de eerste vluchten uitgevoerd worden om buitenlanders die gestrand waren, het land uit te brengen. KLM, SLM, Tui Fly en Caribbean Airlines zullen die mensen naar de regionale airports vliegen en leeg terugkomen, om meer passagiers op te halen. Er wordt ook hard gewerkt om landgenoten uit het buitenland naar huis te halen, deelt hij mee. 

René Gompers
Advertenties