Guyana: Nationale hertelling, OAS wil krachtig signaal
15 Mar 2020, 16:12
foto
Een deel van het Caricom-team dat zal toezien op de hertelling van de stemming in Guyana. V.l.n.r. Francine Baron, minister van Buitenlandse Zaken en voormalig procureur-generaal van Dominica; Anthony Boatswain, voormalig minister van Financiën van Grenada en Cynthia Barrow-Giles, hoofddocent bij de afdeling Overheid van UWI.


Het hoofd van de verkiezings-
waarnemingsmissie voor de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Bruce Golding, heeft er bij de secretaris-generaal op aangedrongen een krachtig signaal af te geven om de geloofwaardigheid van de verkiezingen van 2 maart in Guyana te waarborgen. Er is een algehele hertelling van alle tien kiesdistricten in Guyana afgedwongen.

De verkiezingscommissie van Guyana (Gecom) heeft alle stembussen uit alle andere kiesdistricten al overgebracht naar Georgetown, met uitzondering van kiesdistrict vijf waar een hertelling al was begonnen. Zij is bezig de stembussen van locaties in kiesdistrict vier ook naar haar hoofdkantoor in Kingston, Georgetown te verplaatsen. De hertelling van de stemmen volgt op een controverse over het stemtabel in kiesdistrict vier. Een Caricom-team dat is ingevlogen op verzoek van president David Granger en oppositieleider Bharrat Jagdeo zal de hertelling begeleiden.

In een verklaring vandaag zei de OAS dat het hoofd van de missie de secretaris-generaal van de OAS op de hoogte heeft gesteld van de gebeurtenissen ter plaatse. Hij benadrukt dat het belangrijk is ervoor te zorgen dat er een krachtige boodschap wordt verzonden over "de urgentie van het bepalen en veiligstellen van de wil van de mensen van Guyana." Na het verkiezingsproces heeft de OAS haar missie uit Guyana gehaald. De organisatie zegt dat het ingenomen is met de interventie van de Caricom.

In kiesdistrict vijf werd een hertelling op verzoek van de APNU+AFC later ingetrokken en werd het proces stopgezet. Er wordt ernaar gestreefd om die dozen met de stembiljetten terug te sturen naar Georgetown. De stembussen worden met begeleiding van de politie van Guyana vervoerd en vertegenwoordigers van de politieke partijen vanaf de centrale locaties waar ze zijn opgeslagen.

De verkiezingscommissie maakt zich op voor een nationale hertelling van de stemming die zijn uitgebracht tijdens de verkiezingen op 2 maart 2020. De commissie zal vandaag nog bijeenkomen om te beslissen over de verdere stappen in het proces.

Team Caricom ingevlogen
Het hoge team van de Caricom dat is aangesteld om toe te zien op de nationale hertelling is gisteravond aan boord van een Caribisch militair toestel gearriveerd in Guyana. Het team is samengesteld door Caricom-voorzitter en premier van Barbados, Mia Mottley op verzoek van president Granger met instemming van oppositieleider Jagdeo.

Het team bestaat uit: Francine Baron, minister van Buitenlandse Zaken en voormalig procureur-generaal van Dominica; Anthony Boatswain, voormalig minister van Financiën van Grenada;  Cynthia Barrow-Giles, hoofddocent bij de afdeling Overheid van UWI; en de belangrijkste verkiezingsfunctionarissen van Barbados en Trinidad.

Het team is uitgenodigd na een zeer controversiële telling van stemming in kiesdistrict vier, die volgens lokale en internationale waarnemers niet transparant was. Gecom, die het proces beheert, heeft zaterdagavond besloten dat het de aankomst van het team zou afwachten, hen zou ontmoeten en zou beslissen over het vervolgtraject.

Gecom-voorzitter rechter Claudette Singh heeft opperrechter Roxane George zaterdag beloofd dat zij de hertelling van de stembiljetten voor kiesdistrict vier zou vergemakkelijken. Ze zei dat de verbintenis nu is versterkt met het verzoek van het hoge onafhankelijke Caricom-team om toezicht te houden op de hertelling van de stembiljetten voor district één tot en met district tien. "Ik verwelkom dit initiatief en verzeker eenieder dat Gecom volledig zal meewerken aan het proces," zei ze.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April