Froweinschool debatteert over uitbannen 'foambakjes'
15 Mar 2020, 19:54
foto
Leerlingen van de Froweinschool debatteren over het gebruik van 'foambakjes'. De activiteit is gehouden door het ministerie van HIT. (Foto: Raoul Lith)


In verband met Wereld Consumentenrechtendag, vandaag 15 maart, heeft het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) een aantal activiteiten gepland voor de komende periode. Voor consumenten staat er een bewustwordingscampagne op schema. Het startsein van deze activiteiten is vrijdag gegeven op de Froweinschool.

De leerlingen hebben meegedaan aan een debat over styrofoam (foambakjes). Vincent Fernandes, onderdirecteur Marktbeheersing, meent dat de kinderen voldoende op de hoogte zijn over styrofoam, vooral bij het beargumenteren. Hij merkt op dat zij zich goed hebben voorbereid. Vorig jaar is door het ministerie een algemeen verbod ingevoerd op het importeren van styrofoam. 

Fernandes geeft aan dat wereldwijd meer dan 100 landen activiteiten uitvoeren in verband met Wereld Consumentenrechtendag. Het thema voor 2020 is Sustainable Consumer. Fernandes haalt als voorbeeld aan het dumpen van restvoorraden bij fastfood bedrijven. Ondernemers die de planning niet goed in acht nemen, hebben grote hoeveelheden restvoorraden die worden vernietigd. Er zijn sectoren waar er sprake is van overproductie, waarbij producten worden gedumpt alleen om een betere prijs te krijgen, zegt hij.“Wij willen dat ondernemers en consumenten bewust zijn van wat er gebeurt.” 

Aan het debat hebben leerlingen van de tweede en derde klas meegedaan. De eerste stelling was 'De Surinaamse consument is blij met de uitbanning  van styrofoam'. De tweede stelling 'De Surinamer is zich bewust van alternatieven (duurzame verpakking) die er zijn'. Verder werd gediscussieerd over 'Als er in Suriname geen of weinig instanties zijn waar consumenten klachten kunnen doen over consumenten problemen'.

De debaters hebben verschillende prijzen ontvangen van het ministerie. Ook is er een airco gedoneerd aan de school voor de ruimte waar er aanvankelijk eerst gedebatteerd zou worden. "Ik vond ze top. Ik ben heel erg trots op de leerlingen," zegt Errol Ijzer, directeur van de Froweinschool. Hij geeft aan dat hij samen met zijn collega's nu ook meer weet wat de Wereld Consumentenrechtendag inhoudt. Ijzer is heel blij met de airco die is gedoneerd door het ministerie. 

Meric Noorpool een van de debaters zegt dat hij het een heel spannend en leerrijk proces is geweest. "De naam styrofoam kende ik nog niet. Maar iedereen heeft wel de foambakjes gebruikt. Ik ben wel blij dat ze wel die onderwerpen hebben gekozen". Volgens hem zijn het niet alleen de leerlingen die de informatie tot zich hebben genomen, ook de volwassenen.

Samen met het ministerie van Onderwijs worden lesbrieven gemaakt. Via de lesbrieven wordt geprobeerd de kinderen te informeren over de activiteiten waar het ministerie zich bezig houdt. Fernandes zegt dat er vooral ook geprobeerd wordt om de kinderen te stimuleren om ondernemers te worden. Voor wat betreft styrofoam zijn de lokale producenten helemaal gestopt met de productie hiervan. In de winkels zijn er soms nog grote voorraden waar ze mee zitten, ze kunnen hier geen kant mee, omdat ze in beslag genomen worden door HIT, stelt Fernandes.

Raoul Lith
Advertenties