Fols: Leerkrachten, volg uitsluitend richtlijnen Onderwijs
14 Mar 2020, 17:15
foto
Marcellino Nerkust, president van het Fols-presidium.


De Federatie van Organisaties van leerkrachten in Suriname (Fols) roept alle leerkrachten van haar lidorganisatie waarvan de leden werkzaam zijn  op basis- en voj- scholen op, om uitsluitend de richtlijnen van de regeringsautoriteiten te volgen als het gaat over het al dan niet sluiten van de scholen in verband met het Covid-19 virus. Van leerkrachten wordt verwacht dat ze zich niet laten leiden door ondoordacht handelen wat mogelijkerwijs kan leiden tot burgerlijke ongehoorzaamheid, stelt Marcellino Nerkust, president van het Fols-presidium. 

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, en Cultuur heeft richtlijnen doen uitgaan hoe te handelen binnen de school. Echter, zal de school wat extra inspanningen moeten plegen op dit gebied. Inspanningen die de school behalve extra energie ook extra geld zullen kosten. Het aanschaffen van desinfecterend middel, zeep, tissues en toiletpapier, zal opgevoerd moeten worden. De ouders kunnen in deze een belangrijke bijdrage leveren om hun kinderen te wijzen op het belang van de eigen hygiëne en tips van gezondheidswerkers op te volgen die via de diverse media worden gegeven.  

Iedereen weet dat er besmettingsgevaar is, maar de instituten die de preventie aan het monitoren zijn, weten precies op welk moment ze de regering het signaal moeten geven om de scholen te sluiten. In geen enkel land waar het besluit is genomen dat de scholen zullen worden gesloten, heeft de vakbond het besluit voor de regering, veiligheids- en gezondheidsautoriteiten genomen. Het lijkt alsof het hier in Suriname wel mogelijk is; althans dat denken sommigen tenminste.    

Leerkrachten moeten zich realiseren dat wat wordt voorgesteld, om de Paasvakantie eerder te laten beginnen, een doorwerking zal hebben naar de najaarsvakantie. Ook de AVD- waarover er nog geen duidelijk uitspraak is gedaan over het wel of niet doorgaan daarvan, zal in het geding komen. Als de Paasvakantie wordt ingekort, loop je best kans dat de najaarsvakantie die op 15 augustus begint, kan worden vervroegd met alle consequenties voor leerkrachten en ouders die hun vakantie reeds hebben gepland.  

Het Fols-bestuur is op vrijdag ook bijeen geweest waarbij enkele onderwijsissues zijn besproken alsook de Covid-19 perikelen. Afgesproken is dat de federatie de beslissing van de regering/het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur rond het wel/niet sluiten van scholen afwacht.

Bij de federatie zijn aangesloten de Katholieke Onderwijzersbond, de Christelijke Onderwijzersbond Broederschap, de Surinaamse Openbare Onderwijzersbond, de Islamitische Onderwijzersbond, en de bond Leraren bij het Technisch Onderwijs. 
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April